Premiul Nobel pentru Pace va fi decernat unui scaun gol

Laureatul premiului Nobel pentru Pace, Liu Xiaobo, va fi reprezentat la ceremonia decernarii premiilor de un scaun gol. Chinezul executa o pedeapsa de 11 ani de inchisoare pentru "incitare la subversiune".

 

Organizatorii au anuntat, potrivit CNN, ca Liu Xiaobo va fi reprezentat la ceremonia din 10 decembrie de la Oslo de un scaun gol. Seful Comitetului Nobel, Geir Lundestad, sustine ca acest gest nu este un protest, ci un semnal catre China, care ar trebui sa combine dezvoltarea economica si reformele politice.

 

Liu Xiaobo este considerat de Comitetul Nobel un simbol al luptei pentru drepturile omului in China. Oficialii chinezi au catalogat premierea lui Liu Xiaobo drept o incercare a Occidentului de a demoniza Beijingul si au cerut comunitatii internationale sa boicoteze festivitatea de decernare a premiului.

 

Pana acum, China si alte 18 state, printre care Rusia, Arabia Saudita, Irak, Iran si Pakistan au anuntat ca nu vor participa la ceremonie. Romania va fi reprezentata la festivitate la nivel de ambasador, aliniindu-se astfel pozitiei Uniunii Europene.

Comentarii Facebook