Povestea celui mai celebru neurochirurg din România. Fotografiat la METROU, fără ifose - FOTO

 

Leon Dănăilă, cel mai cunoscut neoroghirurg din România, a fost fotografiat zilele trecute în metroul din București, călătorind fără ifose alături de alți oameni.

 

Fotografia a făcut furori, mai ales că sunt cunoscute averile pe care le adună profesorii universitari și chirurgii de top. Leon Dănăilă, însă, s-a păstrat modest. ”Profesorul Leon Dănăilă, neurochirurg de geniu, salvatorul a mii de vieți omenești, venind de la serviciu într-o zi de marți, aprilie 2016. Omul acesta ar fi putut pleca în alte țări, unde ar fi fost plătit în aur. Ar fi putut veni de la serviciu cu o limuzină ultimul răcnet. Ar fi putut avea ceea ce un doctor din România nu poate nici măcar visa. Dar a preferat să rămână aici. Și să salveze români. Asta înseamnă patriotism: să fii un român normal într-o Românie anormală. Dacă fotografia asta înseamnă ceva pentru voi, dați-o mai departe. Dacă nu, nu”, a scris cel care a postat imaginea din metrou.

 

 

Nu au întârziat că apară și comparații între cei care epatează și acest om simplu.

 

 

Unul dintre cei care l-a cunosut, omul de televiziune Mihai Morar, i-a dedicat un text pe Facebook. 

 

Această fotografie nu va face 50.000 de share-uri în 12 ore. Deși e vorba despre același erou. Acel bătrân cu părul alb pe care Facebook-ul românesc l-a share-uit masiv în această dimineață văzându-l într-o poză în care, modest, cu o pungă în mână, circula cu metroul.

 

Leon Dănăilă e numele lui. Sculptorul de creiere. Alături de Einstein, se află în lista celor 500 de oameni geniali ai Istoriei. Neurochirurgul român care a redus mortalitatea în cazul operațiilor pe creier de la 60 la sută la 3 la sută. Fiul de țărani care și-a donat casa natală statului pentru a fi transformată în muzeu. Genialul care la 82 de ani a vrut să își vândă apartamentul pentru a publica o carte de neurochirurgie.

 

A fost invitatul meu la Răi, da' buni anul trecut, în Vinerea Mare. Românii nu s-au dat în vânt să îl vadă la televizor. Pentru că la televizor a venit îmbrăcat asemeni unui boier, cu redingotă și lavalieră. Demn. Nu era revoltat pe faptul că operează în România și câștigă 2500 lei pe lună. I se părea decent salariul lui pentru sistemul sanitar din țara noastră. Modest absolut. Mi-a spus atunci că banii și averile nu înseamnă nimic pentru el. "Pentru mine viața înseambă ceilalți..." a fost răspunsul lui Leon Dănăilă.

 

Zeci de mii de români au share-uit azi fotografia acestui geniu, în metrou, cu o pungă în mână. Pentru că reacționăm doar la milă. Când ne vedem eroii "desculți". Curată ipocrizie.

 

Această fotografie, cu Leon Dănăilă în rol de Boier al minții, nu va face 50.000 de share-uri în 12 ore. Pentru că noi nu reacționăm la "respect". Când ne vedem eroii demni. Curată decență.

 

Cu drag și respect,

 

Mihai Morar”.

 

 

Un interviu care spune totul despre personalitatea acestui mare chirurg poate fi văzut în linkul de mai jos.



Comentarii Facebook