Paralizata complet, o femeie scrie e-mail-uri doar cu puterea mintii - VIDEO

Captiva in propriul corp, Cathy Wolf din SUA isi mai poate misca doar sprancenele, dar si acestea vor paraliza in curand. Noua tehnologie "Brain Computer Interface" ii lasa totusi speranta de a comunica in continuare cu cei din jur.

 

Cathy Wolf, de profesie psiholog, sufera de ALS, cunoscuta si ca "bolala lui Lou Gehrig", care duce la slabirea treptata a muschilor pana cand se ajunge la imposibilitatea folosirii lor. In ultimii zece ani muschii ei s-au oprit din functionare , cu exceptia celor de la sprancene, cu ajutorul carora reuseste inca sa actioneze un soft special prin care comunica prin selectarea succesiva a unor silabe dintr-o lista.

 

Insa si acesti muschi se vor opri in curand din cauza bolii. Desi nu poate sa se miste , sa vorbeasca si nici macar sa respire singura, fiind permanent conectata la aparatura speciala, Kathy isi pastreaza in totalitatea capacitatile psihice.

 

Singura speranta a lui Cathy, prezentata de CNN, este noua tehnologie BCI, o interfata creier - calculator, care foloseste senzori pentru a-i citi impulsurile electrice din creier . Folosind aceasta aparatura Cathy a reusit sa scrie e-mail-uri , litera cu litera , doar cu puterea mintii. Desi dureaza mult si nu are o acuratete de 100% metoda ii da atat ei cat si celor apropiati speranta ca odata cu imbunatatirea tehnicii ar putea obtine o mai mare usurinta in comunicare.

 

Cum functioneaza BCI ? Este vorba de un ecran cu mai multe litere , cifre si functii care stralucesc pe rand. Fiecare palpaire determina o anumita reactie in creier , iar raspunsul este diferit daca litera care tocmai a stralucit este exact cea pe care se concentreaza subiectul.

 

Practic, persoana selecteaza o litera / cifra doar prin concentrarea asupra ei , iar aceasta litera apare pe ecran, formandu-se in final cuvinte.

 

 

 

 

 

 

Comentarii Facebook