OSM doreşte creşterea preţului la tutun pentru a descuraja fumatul


La Seul, delegaţii din 176 de state caută modalităţi pentru a mări preţul la tutun. Prin aceasta se doreşte reducerea consumului de ţigări la nivel mondial.

Unul dintre principalele obiective ale Conferinţei ministeriale a statelor părţi în Convenţia cadru a OMS privind lupta anti-tutun (FCTC) este studierea unei modalităţi de a creşte preţul la tutun, relatează marţi Agerpres.

Preşedintele FCTC, Ricardo Varela, crede că sunt foarte importante efectele favorabile pe care o eventuală creştere a preţului la tutun le-ar putea avea asupra sănătăţii populaţiei. "Atunci când cresc impozitele pe ţigări, pentru oameni e mai greu să  le achiziţioneze, iar pentru tineri acestea devin încă şi mai costisitoare", explică el. "Scopul principal este ca tinerii să nu înceapă să fumeze, majoritatea oamenilor dobândind acest obicei între vârsta de 14 şi 20 de ani", a completat aceasta.

Deciziile ce se adoptă în aceste zile la Seul nu sunt obligatorii. Ele doar vor face parte dintr-o campanie pentru combaterea fumatului în ţările membre, care le vor aplica doar în mod voluntar. O singură măsură este obligatorie şi anume protocolul internaţional de luptă împotriva contrabandei cu tutun, adoptat luni.

Varela a mai declarat că în timp ce "în ţările dezvoltate se fumează tot mai puţin, în cele emergente tendinţa este una opusă". La nivel global, numărul persoanelor dependente de tutun este în continuă creştere.

Conform unor statistici ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OSM), la ora actuală, sunt peste 1,2 miliarde fumători în lume, adică o treime din populaţia cu vârsta de peste 15 ani, iar în fiecare an fumatul provoacă moartea a circa 1,2 milioade de persoane.

Comentarii Facebook