O româncă batjocorită pe Facebook a câştigat procesul cu fostele rude

 

O instanţă din România i-a dat dreptate unei femei care acuza că a fost batjocorită pe Facebook de fostele rude.

 

Femeia a divorțat, iar surorile bărbatului au început să posteze pe Facebook fotografii cu ea și fiul ei, dar și mesaje denigratoare împotriva ei și a familiei sale, sora şi mama reclamantei.

 

Femeia i-a dat în judecată pe cei patru (NR, BIA, NG şi IF), solicitând instanţei să dispună: obligarea acestora la plata despăgubirilor morale în sumă de 3.000 lei fiecare, obligarea de a nu îi mai folosi şi distribui imaginea şi fotografiile cu ea şi fiul ei, care este minor, pe facebook sau alte site-uri de socializare şi obligarea de a şterge toate fotografiile cu ea, fiul ei şi sora sa, postările defăimătoare, ofensatoare făcute la adresa ei şi a familiei sale, de pe Facebook.

 

Instanţa amintită a reţinut că ”Reclamanta a fost căsătorită cu fratele pârâţilor, divorţând din cauza neînţelegerilor apărute între ei. Anterior divorţului, în timpul acestuia, cât şi ulterior, între părţi au apărut tensiuni, pe acest fond, pârâţii manifestând un comportament negativ faţă de reclamantă. Aceştia nu s-au limitat la a-şi exprima nemulţumirea şi criticile la adresa acesteia într-un mod decent şi privat, ci au recurs şi la postarea pe reţeaua de socializare facebook - spaţiu public - a unor poze, dar şi mesaje şi afirmaţii despre profilul moral al reclamantei şi al rudelor acesteia. Aşa cum reiese din înscrisurile depuse de reclamantă în probaţiune, în respectivele postări, se face vorbire despre faptul că reclamanta ar avea relaţii intime cu diferite persoane, inclusiv cu bărbaţi căsătoriţi, sau chiar cu alte femei, că la fel procedează mama şi sora acesteia, insinuându-se inclusiv faptul că reclamanta s-ar prostitua, că ar fi alcoolică, având nevoie de tratament în acest sens etc, fiind folosit un limbaj urât, vulgar dar şi ameninţător la adresa reclamantei. De asemenea, au fost postate poze ale reclamantei, ale acesteia împreună cu rudele sau prietenii ei, fiind însoţite de comentarii în aceeaşi manieră defăimătoare”, scrie Adevărul.ro

 

În acest dosar, pârâţii au recunoscut că au postat pe reţeaua de socializare Facebook anumite comentarii privind-o pe reclamantă, însă au spus că doar în timpul divorţului dintre reclamantă şi fratele lor, nu şi ulterior divorţului.

 

Femeia a câştigat procesul cu rudele soţului, chiar dacă despăgubirile stabilite de instanţă au fost ceva mai mici decât cele cerute de reclamantă.

 

”Afirmaţiile pârâţilor de pe Facebook cu privire la viaţa privată şi moralitatea reclamantei, cuvintele urâte, vulgare, jignitoare, folosite de pârâţi în postările lor cu privire la reclamantă sau care au însoţit pozele publicate de ei cu reclamanta, sunt toate de natură să aducă  acesteia, lezând reclamantei dreptul la imagine, protejat atât de Constituţie (art.30 al.6,7) cât şi de Codul civil, aspecte faţă de care instanţa va admite în parte acţiunea reclamantei şi va acorda acesteia o despăgubire morală – dreptul la imagine fiind un drept nepatrimonial - în acord cu consecinţele faptei prejudiciabile, contextul în care aceasta a fost săvârşită, calitatea părţilor, urmând să oblige pârâţii să plătească reclamantei, suma de câte 2.000 lei fiecare cu titlu de daune morale”, au concluzionat magistraţii Judecătoriei Vişeu de Sus (Sentinţa civilă nr. 97 din 18 ianuarie 2017, www.rolii.ro). 

 

Instanţa i-a obligat pe pârâţi să şteargă de pe paginile lor de facebook toate fotografiile cu reclamanta şi rudele ei, “precum şi toate postările defăimătoare făcute în legătură cu reclamanta şi rudele acesteia, fiind obligaţi şi ca, pe viitor, să nu mai posteze fotografii cu reclamanta şi rudele acesteia şi nici comentarii jignitoare, defăimătoare la adresa acesteia”, după cum se arată în sentinţa amintită.

 

Decizia nu este însă definitivă. 

Comentarii Facebook