Miercuri 24 Aprilie

NASA a anuntat ca a descoperit cea mai tanara gaura neagra!


NASA a anuntat ca a fost descoperita cea mai tanara gaura neagra, care se afla intr-o galaxie invecinata Terrei. Aceasta este situata la 50 de milioane de ani lumina de Pamant, dar astrofizicieni ii vot vedea evolutia.

Gaura neagra este amplasata in galaxia M100 si s-a format din explozia supernovei SN 1979C.

Descoperirea a fost facuta de la Observatorul Chandra, in colaborare cu satelitul Swift al NASA, Agentia Spatiala Europeana a XMM-Newton si observatorul german ROSAT. Astrofizicienii au dezvaluit ca au observat o sursa luminoasa a razelor X, care a ramas constanta in timpul de observare 1995-2007.

Gaura neagra este foarte luminoasa pentru ca inghite multa materie cosmica si se incalzeste, ajungand sa lumineze puternic. Descoperirea ii ajuta pe cercetatori sa inteleaga cum explodeaza stelele si se formeaza in urma lor gauri negre, dar si care este frecventa cu care acestea se creaza.

Supernova SN 1979C a fost descoperit in 1979 de un astronom amator si s-a format din prabusirea unei stele de 20 de ori mai mare ca Soarele.

 

La conferinta vor participa Jon Morse, directorul departamentului de astrofizica de la sediul general din Washington al NASA, Kimberly Weaver, astrofizician la Goddard Space Flight Center si Alex Filippenlo, astrofizician la University of California din Berkeley.

 

Comentarii Facebook