Mircea Dinescu: Paunescu a fost primul poet care s-a luat la cearta cu Ceausescu


Mircea Dinescu a spus despre Adrian Paunescu ca a fost un fenomen al literaturii, care s-a certat cu Ceausescu la o intalnire a Dictatorului cu scriitorii.

"A fost un mare talent care si-a subnimat propriul talent prin viata sa iesita din comun. Cine stie cum a debutat Adrian Paunescu prin anii 68, cu volumul lui Mieii primi, stie ca a fost asemuit unui fenomen de critica literara.

Ciudatenia a facut ca el sa isi fractureze destinul datorita politicii si, mai ciudat, a fost primul scriitor care s-a certat cu Nicolae Ceausescu. Era tanar, considerat dupa Nichita Stanescu, poetul cel mai interesant. La o intalnire a lui Ceausecu cu scriitorii, Paunescu a polemizat cu Ceausescu si l-a scos din sarite de a trebuit apoi sa vine Zaharia Stancu si Marin Preda sa ii explice tovarasului ca e un poet mai tanar, mai nervos. Din acel scandal a iesit o dragoste pe care nu o meritau nici unul, nici altul. Adrian Paunescu daca si-ar fi continuat cariera de scriitor adevarat ar fi avut cu totul si cu totul alt destin.

Inainte sa intre in spital mi-a telefonat si mi-a spus: Mircea, iti dau un telefon sa iti spun ca imi e dor de cel ce erai odinioara. Am fost tulburat. Mi-am dat seama ca prin fraza aceea ii era lui dor de ceea ce a fost odinioara
", a povestit Mircea Dinescu la Realitatea TV.

Comentarii Facebook