Mărturia unui jurnalist despre planurile teroriștilor din ISIS: Vorbeau despre uciderea a sute de milioane de oameni



Jurnalistul german Jurgen Todenhofer, în vârstă de 74 de ani, este primul jurnalist occidental care a reușit să meargă în Mosul pentru a discuta cu luptătorii din gruparea Statului Islamic și să supraviețuiască.

Într-un interviu acordat postului de televiziune Al-Jazeera, Jurgen Todenhofer povesteşte cum a reuşit să intre în contact cu SI.

"Le-am scris tuturor jihadiştilor germani pe care i-am găsit pe Facebook, au fost mai mult de 80. I-am întrebat dacă îi pot intervieva în legătură cu motivele pentru care au părăsit Germania şi aşa mai departe. Am primit 15 răspunsuri ... şi unul dintre ei mi-a spus că nu poate vorbi în numele SI dar că mă poate pune în legătură cu cineva din departamentul media", explică el, potrivit Mediafax.

Jurnalistul spune că a discutat timp de şapte luni cu această persoană despre probleme ideologice, situaţii de război şi asasinarea lui James Foley, precum şi despre garanţiile oferite pentru deplasarea lui în Irak.

Todenhofer a povestit și despre momentele dificile pe care le-a trăit în Mosul, preum și despre faptul că aproape și-a pierdut viața în Rakka.

"A fost foarte neplăcut atunci când ne-am întors la Rakka după câteva zile petrecute în Mosul. Am întârziat trei zile şi cu două zile înainte, când trebuia să fim acolo, apartamentul în care locuiam a fost distrus de bombele siriene. Nu mai erau ferestre, nu mai erau uşi. Erau cioburi peste tot. Am ştiut că dacă ne-am fi întors în timp, am fi fost morţi", a mai povestit acesta.

De asemenea, jurnalistul a precizat că a avut discuții dificile cu luptătorii SI, întrucât nu înţelegea "entuziasmul lor în planificarea epurării religioase, în planificarea uciderii necredincioşilor".

"Ucid şi musulmani democraţi pentru că ei cred că musulmanii non-SI pun legile omeneşti înaintea poruncilor lui Allah. Acestea au fost discuţii foarte dificile, mai ales atunci când vorbeau despre numărul persoanelor pe care voiau să le ucidă. Vorbeau despre sute de milioane. Erau entuziasmaţi în legătură cu acest lucru, iar eu pur şi simplu nu înţelegeam", a mai spsus Todenhofner.



Comentarii Facebook