Miercuri 24 Aprilie

Mâncarea viitorului: Alimente printate, salvarea pentru milioane de oameni VIDEO


NASA va finanța cu suma de 125.000 de euro un proiect de cercetare care urmărește printarea 3D a alimentelor din prafuri și uleiuri, un proiect care prezintă un potențial enorm în rezolvarea problemelor foametei din lume.

Proiectul îi aparţine inginerului Anjan Contractor şi presupune crearea unui anumit tip de alimente care să poată fi folosite în timpul misiunilor spaţiale de lungă durată, precum cea spre Marte. Cu toate acestea, Contractor speră că într-o bună zi tehnologia sa să fie utilizată de un public mult mai larg şi nu doar de astronauţi.

Mai exact, Contractor îşi imaginează că va veni o zi în care fiecare bucătărie va fi dotată cu o imprimantă 3D astfel încât toată populaţia Globului să consume alimente printate din pulberi şi uleiuri, dar cu un aport nutriţional sănătos. Ceea ce îşi imaginează Contractor este sfârşitul erei în care oamenii aruncă mâncarea deoarece sistemul de printare 3D a utiliza pudră cu termen de valabilitate 30 de ani şi care nu necesită păstrarea la temperaturi scăzute. Prin urmare, cartuşele folosite în printare, care vor conţine zaharuri, carbohidraţi complecşi proteine sau alte substanţe organice esenţiale, vor putea fi utilizate până la epuizare înainte ca noi să le înlocuim.

De asemenea, sintetizatoarele alimentare omniprezente vor crea noi căi de producere a caloriilor de bază. Din moment ce este vorba de pudre, sursele calorice ar putea fi reprezentate de orice lucru comestibil care conţine moleculele organice potrivite. Ştim deja că actualul consum de carne este nesustenabil şi atunci de ce nu ne-am lua proteinele din insecte?

Dacă acum nu vă atrage deloc gândul de a consuma ceva creat de imprimantele 3D, asta se datorează faptului că acum vă permiteţi să cumpăraţi alimentele existente. Însă, odată ce numărul populaţiei va creşte, s-ar putea să nu mai dispunem de aceleaşi resurse.


Mai multe detalii pe Decoperă.ro

Comentarii Facebook