Maghiara ar putea fi limba oficiala in Tinutul Secuiesc

 

Oficialii din Harghita, Covasna si Mures cer ca limba maghiara sa devina limba oficiala in Tinutul Secuiesc. 300 de primari din cele trei judete au participat vineri la cea de-a doua adunare a alesilor locali din Secuime.

 

Hotararea adoptata in urma intalnirii prevede ca locuitorii din zona sa aiba dreptul sa foloseasca limba maghiara, care sa devina limba oficiala a Tinutului Secuiesc. La precedenta intalnire de la Sfantu Gheorghe, participantii au decis sa fie organizat un referendum pentru autonomia teritoriala. Decizia de acum prevede ca toti cetatenii din judetele Harghita, Covasna si Mures pot folosi pe langa limba romana si limba maghiara, atat in scris, cat si oral.

 

Consiliul National Secuiesc a reprosat in mai multe randuri faptul ca cetatenii romani de etnie maghiara din Secuime nu pot folosi limba maghiara, in mod oficial. Reprezentantii Consiliului au spus ca multi maghiari nu se pot adresa in limba materna institutiilor statului, ceea ce reprezinta o discriminare. Ba mai mult, li se raspunde in limba romana, pe care multi locuitori ai Tinutului Secuiesc nu o vorbesc atat de bine.

 

La intalnirea de la Sfatu Gheorghe s-a mai votat si instituirea zilei de 15 martie, ca sarbatoarea oficiala a Tinutului Secuiesc. Pentru ca hotararile sa intre in vigoare ele trebuie validate de catre Parlamentul Romaniei.

Comentarii Facebook