Marti 26 Mai

Jurnaliştii britanici de la Sky News, urmăriţi penal după reportajul trucat

 

Jurnaliştii de la Sky News care au înscenat un reportaj despre traficul de arme din România sunt urmăriți penal de DIICOT.

 

Acuzațoia este de transmitere de informaţii false care ar putea afecta securitatea naţională a statului român prin inducerea în eroare a autorităţilor europene şi pentru iniţierea unui grup infracţional organizat.

 

În cererea de arestare preventivă a lui Mihai Aurelian Szanto, Atilla Csaba Pantics şi Levente Pantics, care apar în materialul Sky News, procurorii DIICOT susțin că s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de Stuart Ramsay şi alţi doi jurnalişti britanici de la Sky News, conform motivării deciziei de la Curtea de Apel Bucureşti.

 

DIICOT arăta, când a cerut arestarea apreventivă a celor trei români, că acţiunile celor trei jurnalişti britanici care au realizat reportajul difuzat de Sky News referitor la traficul de arme din România ”sunt de natură a afecta securitatea naţională a statului român prin inducerea în eroare a autorităţilor europene, a populaţiei largi din Europa şi din România cu privire la posibilitatea autorităţilor de stat române de a gestiona contrabanda cu armament”.

 

Cei doi trei jurnaliști britanici vor fi citaţi pentru a fi audiaţi prin intermediul unei comisii rogatorii internaţionale.

 

Conform DIICOT, ”toate datele şi informaţiile comunicate verbal şi surprinse ca atare în materialul video al postului britanic de televiziune ce au fost răspândite prin intermediul a numeroase alte posturi de televiziune şi componente mass media, inclusiv în mediul virtual, cunoscând caracterul fals al acestora (si anume faptul că persoanele din video nu erau traficanţi de arme, ci doar vânători, iar armele manipulate si prezentate de aceştia erau arme de vânătoare deţinute legal) au pus în pericol securitatea naţională”.

 

DIICOT îi mai acuză că au acționat ”cu rea-credinţă, cunoscând că armele de vânătoare pe care inculpaţii români (care aveau permise de port-armă pentru o parte dintre acestea), li le-au pus la dispoziţie şi pe care le-au filmat ca fiind arme de război, au prezentat publicului larg (reportajul fiind prezentat pe postul de televiziune britanic) un scenariu care, dacă ar fi fost adevărat, ar fi creat impresia că autorităţile statului român nu gestionează sau nu sunt interesate de a gestiona o aşa-zisă problemă creată de vânzarea de arme pe teritoriul său, din motive de incompetenţă sau de corupţie”.

Comentarii Facebook