Insomnia crește semnificativ riscul apariției bolilor cardiace


Potrivit unui nou studiu, oboseala fizică și dificultățile în gândire nu sun t singurele efecte negative ale insomniei, aceasta poate afecta și buna funcționare a inimii.

Pentru mai bine de 11 ani, o echipă de cercetători de la mai multe universităţi scandinave au urmărit obiceiurile de somn şi rata de insuficienţă cardiacă pe un eşantion de 50.000 de bărbaţi şi femei. Cercetarea s-a concentrat pe trei trăsături majore ale insomniei: dificultatea de a adormi, trezitul în mod repetat în timpul nopţii şi persistenţa senzaţiei de oboseală chiar şi după somn.

Din nefericire, constatările oamenilor de ştiinţă sunt destul de îngrijorătoare. Mai exact, participanţii care au experimentat „ocazional” doar unul dintre cele 3 simptome menţionate aveau un risc de 5% de a dezvolta insuficienţă cardiacă. Mai mult, cei care se confruntau des cu unul dintre simptome avea un risc de apariţie a insuficienţei cardiace de 14%, comparativ cu cei care nu experimentaseră astfel de probleme.

În plus, aşa cum era de aşteptat, cei mai afectaţi au fost participanţii care se confruntau cu toate cele 3 probleme. În rândul acestora, oamenii de ştiinţă au descoperit că rata de manifestare a insuficienţei cardiace era de trei ori mai mare, comparativ cu restul participanţilor care nu experimentaseră niciun simptom.

„Insomnia este o tulburare marcată de hiperexcitabilitate”, a explicat coautorul studiului, Lars Laugsand. Aşadar, în loc ca în timpul somnului să ne aflăm într-o stare de odihnă, insomnia creşte activitatea la nivelul sistemului nervos simpatic, care determină eliberarea hormonilor de stres în fluxul sanguin. La rândul ei, această „inundaţie” de hormoni creşte presiunea arterială, lucru care explică de ce atunci când ne confruntăm cu insomniile simţim că inima „ne-o ia la trap” sau că ni se supraîncălzeşte corpul.

Mai mult, aceşti hormoni de stres cresc nivelul de inflamaţii şi stimulează eliberarea de catecolamina, un grup de compuşi pe care cercetări anterioare l-au asociat cu un risc crescut de apariţie a bolilor cardiace.

Ce putem face în această situaţie? Laugsand susţine că trebuie să încercăm să avem parte de somn de calitate pe care ni-l putem asigura dacă ne concentrăm asupra 4 aspecte importante:


Continuarea pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook