Încă o veste proastă pentru fumătorii români. Ce se va întâmpla în curând



Fumătorii din România au parte de o nouă veste proastă. După ce s-a aprobat legea împotriva fumatului în spațiile publice închise, Ministerul Sănătății a anunțat, miercuri, că se vor interzice țigările mentolate și cele cu arome

Directiva privind produsele din tutun (2014/40/UE) stabilește normele care reglementează fabricarea, prezentarea și vânzarea produselor din tutun. Printre acestea se numără țigările, tutunul destinat rulării în țigarete, tutunul de pipă, țigările de foi, trabucurile, produsele din tutun care nu se aprind, țigările electronice și produsele pe bază de plante pentru fumat, potrivit realiatea.net

Prevederile Directivei privind produsele din tutun:

- interzice țigările și tutunul destinat rulării în țigarete care conțin arome caracteristice

- obligă întreprinderile din industria tutunului să trimită statelor membre rapoarte detaliate cu privire la ingredientele folosite în produsele din tutun, în special în țigări și tutunul destinat rulării în țigarete

- stabilește obligativitatea prezenței avertismentelor de sănătate pe pachetele de tutun și produse din tutun. Avertismentele de sănătate (imagine și text) trebuie să acopere 65 % din fața și spatele pachetelor de țigări și de tutun destinat rulării în țigarete
stabilește dimensiuni minime pentru avertismente și elimină pachetele mici pentru anumite produse din tutun

- interzice toate mesajele promoționale și înșelătoare cu privire la produsele din tutun

- introduce un sistem european de urmărire pentru a combate vânzarea ilegală a produselor din tutun
le permite statelor membre să interzică vânzarea pe internet a tutunului și produselor din tutun

- stabilește cerințe de calitate și de siguranță pentru țigările electronice de consum
obligă producătorii să notifice produsele noi din tutun înainte de a le introduce pe piața UE.

Ieri, a avut loc la Guvern reuniunea Comitetului director din cadrul Comitetul interministerial pentru coordonarea politicilor şi acţiunilor aferente produselor din tutun şi produselor conexe.

În cadrul reuniunii au fost discutate observatiile tuturor institutiilor implicate şi ale industriei de profil cu privire la proiectul de Lege privind stabilirea condiţiilor pentru fabricare, prezentare şi vânzare a produselor din tutun şi a produselor conexe.

Astfel, s-au luat următoarele decizii:

- S-a încheiat activitatea Comitetului director referitoare la problematica transpunerii Directivei 2014/40/UE privind apropierea actelor cu putere de lege și a actelor administrative ale statelor membre în ceea ce privește fabricarea, prezentarea și vânzarea produselor din tutun și a produselor conexe în legislaţia naţională.

- Termenul de transpunere a Directivei 2014/40/UE în legislaţia naţională este data de 20 mai 2016.

- Luni, 08.02.2016, proiectul de Lege privind stabilirea condiţiilor pentru fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi a produselor conexe va fi transmis, spre avizare, tuturor instituţiilor implicate.

- Începând cu data de 08.02.2016 vor fi puse la dispoziţia reprezentanţilor industriei de profil, prin Secretariatul tehnic al Comitetului interministerial, informaţiile complete, necesare industriei de profil pentru conformarea producţiei, respectând prevederile Directivei 2014/40/UE.

- Proiectul de act normativ va fi prezentat în şedinţa de Guvern din data de 17.02.2016”, se arată într-un comunicat al ministerului Sănătății.


Comentarii Facebook