Fidel Castro a murit la vârsta de 90 de ani

 

Fidel Castro a murit, anunțul fiind făcut de actualul preşedinte al Cubei, Raul Castro.

 

Comandantul Revoluţiei cubaneze a decedat vineri la ora 22.29”, (sâmbătă, 5.29, ora României), a anunţat Raul Castro într-un discurs transmis în direct la televiziunea publică din Cuba, conform Mediafax.

 

Trupul neînsufletit al lui Fidel Castro va fi incinerat sâmbătă la primele ore ale dimineţii, a mai spus Raul Castro, fratele fostului dictator cubanez.

 

Fidel Castro a condus Cuba ca prim-ministru în perioada 1959-1976, iar apoi ca preşedinte, din 1976 până în 2008, când i-a predat puterea fratelui său, Raul Castro. 

 

În luna aprilie 2016, Fidel Castro declara: ”În curând voi împlini 90 de ani. Nu mi-ar fi trecut niciodată prin minte această idee. Nu am făcut niciun efort pentru asta, este ironia sorţii. În curând, voi fi ca toţi ceilalţi”.

 

Autoritățile cubaneze spun că Fidel a reuşit să supravieţuiască la 600 de tentative de asasinare, dar cifra este imposibil de confirmat.

 

Sub conducerea lui Fidel Castro, Cuba a fost atacată, în 1961, când CIA a pus la cale complotul numit ”Golful Porcilor”, iar în 1962 a fost la un pas de a declanșa al Treilea război mondial, după ce a permis rușilor să amplaseze rachete ce amenințau SUA. Criza rachetelor se putea solda cu un atac nuclear devastator din partea americanilor, dar Criza Rachetelor a fost dezamorsată pe cale diplomatică.

Comentarii Facebook