Europarlamentarii, scrisoare către Dăncilă: Referendumul are potenţialul de a dăuna copiilor

 

Mai mulţi europarlamentari i-au trimis o scrisoare premierului Viorica Dăncilă, pe 2 octombrie, prin care îşi exprimă ”consternarea” cu privire la organizarea referendumului pentru familie.

 

Am fost consternaţi să aflăm că referendumul privind definirea familiei ca fiind între un bărbat şi o femeie va fi organizat pe 6-7 octombrie. Această redefinire a familiei are potenţialul de a afecta copiii din toate familiile prin promovarea mesajului că familiile monoparentale, formate din parteneri necăsătoriţi, din familiile cu copii crescuţi de bunici, din familii curcubeu şi din toate celelalte familii care nu intră în definiţia strictă propusă de referendum nu merită să fie recunoscute şi protejate. Prin permisiunea ca acest referendum să continue fără asigurarea formelor alternative de recunoaştere legală pentru familii, păreţi a fi complice la continuarea încălcărilor drepturilor omului şi drepturilor celor care trăiesc în familii «nontradiţionale»”, se arată în scrisoarea trimisă de 47 de europarlamentari premierului Viorica Dăncilă.

 

Semnatarii scrisorii mai afirmă că referendumul oferă ”validitate retoricii anti-LGBTI”.

 

A permite desfăşurarea acestui referendum oferă validitate retoricii anti-LGBTI şi încurajează mesajele care instigă la ură şi la violenţă contra indivizilor LGBTI. Nu putem permite ca această incertitudine legală să plaseze indivizi LGBTI, inclusiv copii LGBTI şi copii ai familiilor curcubeu, într-o poziţie vulnerabilă, prin încălcarea dreptului fundamental la nediscriminare prevăzut în Legea UE a drepturilor omului”.

 

Europarlamentarii care au semnat scrisoarea cer Executivului de la Bucureşti că toate cuplurile beneficiază de aceeaşi protecţie legală şi că toţi copiii – ”inclusiv copiii părinţilor de acelaşi sex şi copiii şi tinerii LGBTIQ” – au garantat acelaşi nivel de protecţie.

 

Toţi copiii trebuie să se poată bucura în totalitate de dreptul de a creşte într-un mediu familial, într-o atmosferă de fericire, iubire şi înţelegere, după cum prevede Convenţia ONU pentru Drepturile Copilului”, se mai arată în scrisoare.

 

Scrisoarea, care a fost publicată pe un site care luptă pentru drepturile comunităţii LGBT, conţine doar numele a 47 de europarlamentari, dar nu sunt și semnăturile acestora. Parlamentul European are 750 de membri.

Comentarii Facebook