Ești un împătimit al jocurilor de noroc? Cercetătorii îți arată cum ești păcălit


Potrivit unui studiu realizat de Mike Dixon de la Universitatea Waterloo, sunetele produse de aparatele cu jocuri de noroc fac pariul să fie mai captivant, însă acesta nu este singurul efect. Dixon mai precizează că acestea te fac și să supraestimezi numărul momentelor în care câștigi.

Aparatele de jocuri de noroc au fost dotate cu sunete încă de la începutul secolului al XX-lea, când jucătorii erau recompensaţi cu sunetul unui clopot de fiecare dată când aveau o combinaţie câştigătoare. Astăzi, aparatele de joc sunt dotate, în medie, cu 400 de efecte sonore.

Aparatele moderne permit jucătorilor să parieze pe linii multiple. Atunci când joacă şi pierd, aparatul nu scoate vreun sunet. Atunci când joacă şi câştigă o sumă mai mare decât cea pariată, jucătorii aud un sunet ce celebrează câştigul. În mod interesant, şi atunci când joacă şi câştigă mai puţin decât au pariat (spre exemplu, pariază un dolar şi primesc înapoi 20 de cenţi), aparatele continuă să emită un sunet de celebrare, chiar dacă jucătorii au pierdut bani. Dixon şi colegii săi au dorit să studieze dacă aceste sunete ar putea masca faptul că jucătorii pierd bani în cadrul acestor „pierderi deghizate în câştiguri”.

Dixon şi echipa sa au măsurat reacţiile fiziologice ale jucătorilor la diferite rezultate ale aparatelor de joc – câştiguri, pierderi şi pierderi deghizate în câştiguri – cu şi fără sunete în timpul jocului. În timpul pariurilor, palmele pot transpira, ceea ce creşte conductanţa pielii, un indicator al excitării.

În total, 96 de pariori au jucat două sesiuni pe un simulator de aparat de joc. Într-una dintre sesiune, atât câştigurile cât şi „pierderile deghizate în câştiguri” erau acompaniate de sunete de celebrare şi de feedback vizual. În a doua sesiune, sunetele erau oprite, iar jucătorii primeau doar feedback vizual. Cercetătorii au măsurat conductanţa pielii participanţilor la loc şi pulsul inimii ca reacţia la diferite rezultate. La finalul jocului, participanţii au fost întrebaţi pe care dintre cele două sesiuni o preferă şi de ce. De asemenea, ei au fost întrebaţi de câte ori au câştigat mai mult decât au pariat.

Citește mai multe pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook