Ești stresat mai mereu? Vezi la ce riscuri de sănătate te supui


Conform unui studiu recent, stresul constant are un rol important în riscul apariției bolii Alzheimer, cercetătorii fiind de părere că hormonii de stres inhibă creierul.

Hormonii de stres sunt secretaţi în cantităţi mari în situaţii tensionate şi afectează negativ funcţiile cerebrale, iar dacă nivelurile acestor hormoni sunt mereu ridicate - cum se întâmplă în situaţiile de stres cronic - acest fapt poate predispune la apariţia bolii Alzheimer.

Teoria a fost testată în cadrul unor studii pe şoareci, realizate de cercetătoarea Sara Bengtsson la Universitatea Umea din Suedia.

Ea a constatat că şoarecii care aveau niveluri ridicate de hormoni de stres în creier aveau probleme cu învăţarea şi memoria. De asemenea, prezentau niveluri crescute de proteine beta-amiloide - acele proteine care se depozitează şi în creierul persoanelor ce suferă de maladia Alzheimer.

Studiul a arătat că nivelurile ridicate ale acestor proteine sunt asociate cu funcţionarea defectuoasă a sinapselor cerebrale (conexiunile dintre neuroni). Se crede că distrugerea acestor sinapse duce la pierderile de memorie şi problemele de comunicare asociate cu boala Alzheimer.

Sara Bengtsson consideră că nivelul hormonilor de stres şi acţiunea lor la nivelul creierului pot face diferenţa, în cazul oamenilor, între persoanele vârstnice capabile să se descurce singure şi cele care ajung să fie internate permanent pentru Alzheimer.

Citește mai departe pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook