Deținuții care stau în condiții necorespunzătoare ar putea primi o reducere a pedepsei

 

Guvernul urmează să dezbată în ședința de miercuri, 23 noiembrie, posibilitatea de a acorda o reducere a pedepsei pentru deținuții care stau în condiții necorespunzătoare.

 

Prin aceste condiții se înțelege un spațiu de detenție mai mic de 3 mp pentru fiecare deținut. Reducerea pedepsei îi va viza pe deținuții condamnați începând cu data de 24 iulie 2012.

 

Proiectul de lege îşi propune un dublu scop: de a acorda o compensare persoanelor care execută pedepse privative de libertate în condiţii de supraaglomerare severă şi de a contribui, în acelaşi timp, la degrevarea penitenciarelor. Astfel, toate persoanele private de libertate vor avea în mod automat vocaţia de a beneficia de liberarea condiţionată, dacă îndeplinesc condiţiile stabilite prin proiect, respectiv care au fost sau sunt cazate în condiţii de supraaglomerare, însemnând un spaţiu mai mic sau egal cu 3 mp/deţinut. În acest mod, măsura reglementată depăşeşte cadrul unui remediu compensatoriu stricto sensu – acordarea compensării operând din oficiu, nefiind condiţionată de formularea unei cereri de către persoana deţinută - înscriindu-se în măsurile generale ce vizează îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie în penitenciare”, se arată în expunerea de motive publicată pe site-ul Ministerului Justiţiei.

Comentarii Facebook