Duminica 28 Aprilie

De ce nu poți dormi mult după ce ai consumat alcool? Oamenii de știință vin cu raspunsul


Multe persoane preferă să consume o cantitate mică de alcool seara înainte de culcare, pentru a avea un somn mai liniștit. Deși consumul moderat de alcool te ajută să adormi mai ușor, excesul de băuturi alcoolice are efectul opus.

Majoritatea oamenilor presupun că alcoolul te ajută să adormi mai repde. Acest lucru este foarte adevărată. Etanolul din băutură acţionează ca un sedativ, motiv pentru care mulţi indivizi îşi simt pleoapele grele după doar câteva înghiţituri de alcool.

Cu toate acestea, cercetările sugerează că în timp ce o doză mică de alcool (aproximativ un pahar de bere/vin sau un cocktail) te ajută dă adormi mai repede şi să ai un somn mai bun, o cantitate mare de alcool te va face să te trezeşti de multe ori în timpul nopţii. Este bine de ştiut că această cantitate mică de alcool variază de la o persoană la alta şi poate depinde de mai mulţi factori printre care şi alimentele pe care le consumă individul de-a lungul unei zile.

Totuşi, cercetătorii sugerează că dacă plănuiţi să consumaţi mai mult de un pahar de alcool, riscaţi să aveţi parte de de un somn neodihnitor. Mai mult, chiar şi consumul unui singur cocktail înainte de culcare poate avea un astfel de efect, în cazul în care obişnuiţi să beţi în fiecare seară.

Potrivit cercetătorilor Timothy Roehrs şi Thomas Roth, de la Centrul de Cercetare pentru Probleme de Somn, din Detroit, literatura de specialitate indică faptul că un consum ocazional al alcoolului îi ajută pa oameni să doarmă, dar că indivizii au tendinţa de a dezvolta rapid toleranţă la efectele sale. Pe măsură ce gradul de tolenaţă creşte, acelaşi lucru se întâmplă şi cu aportul de alcool, lucru care nu mai ajută la obţinerea unui somn liniştit.

Efectul de rebound

Mai mult, chiar şi un consum moderat de alcool poate deteriora calitatea somnului. Deşi o doză moderată de alcool te poate ajuta să adormi mai repede, efectele băuturii îşi vor pune amprenta asupra corpului în a doua jumătate a perioadei de somn, în timpul „efectului de rebound”.


Citește mai multe pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook