Cum te ajută lumina din cameră să devii mai creativ


Potrivit unui nou studiu, iluminarea mediului de lucru influențează într-o mare măsură creativitatea.

Întunericul ne eliberează de constrângeri, promovând astfel creativitatea”, au declarat Anna Steidle, de la Universitatea din Stuttgart şi Lioba Werth de la Universitatea din Hohenheim., adăugând şi că „mediul slab luminat evocă un sentiment de libertate şi autodeterminare, reducând inhibiţiile”, lucruri care încurajează gândirea inovativă.

Steidle şi Werth au realizat 6 experimente pentru a-i testa teoria. În studiu au fost implicaţi 114 studenţi germani care erau aşezaţi în grupuri de câte doi sau trei, într-o cameră mică care imita un birou.

Camera este luminată de un accesoriu de iluminat aflat deasupra biroului, iar gradul de lumină varia. Astfel, unele grupuri stăteau în lumină difuză, altele în lumină normală recomandată pentru mediul de birou şi altele, în lumină foarte puternică.

După ce au fost lăsaţi 15 minute pentru a se obişnui cu mediul, participanţii au fost rugaţi să realizeze ceea ce specialiştii numeau „patru probleme folosite de obicei în cercetările realizate asupra creativităţii. Aceste sarcini presupuneau ca indivizii să îşi schimbe percepţiile referitoare la anumite probleme, cu scopul de a găsi rezolvarea optimă”.

După ce au petrecut 2 minute în încercarea de a rezolva fiecare problemă, participanţii au declarat cât de lipsiţi de constrângeri s-au simţit, dacă s-au simţit controlaţi din exterior şi nivelul de siguranţă în propriile forţe.

Mai multe detalii pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook