Miercuri 24 Aprilie

Cum poți să îți dai seama dacă un ou este proaspăt sau nu?

 

Ouăle ținute în frigider pot fi consumate și după expirarea termenului de valabilitate. Cei care vor totuși să verifice dacă oul mai este bun de consum o pot face folosind o serie de metode empirice.

 

Una dintre metode presupune să puneți oul pe o suprafața plană și să-l învârtiți. Dacă se mișcă ușor atunci e proaspăt, iar dacă se oprește repede atunci e bun de aruncat.

 

O altă metodă este scufundarea oului într-un vas cu apă. Coaja oului mai vechi permite intrarea aerului, fiind mai poroasă, astfel că acesta va pluti. Oul proaspăt se scufundă și stă perfect orizontal. Dacă are mai mult de trei săptămâni vechime, oul va sta pe fundul vasului, dar într-un echilibru precar. 

 

De asemenea, oul proaspăt are o coajă mai mată, iar cel vechi este mai lucios. 

 

Se mai poate verifica și fermitatea galbenușului. Când oul este spart și conținutul e rotund și ferm, atunci putem fi siguri că oul este bun pentru consum. Ouăle vechi au galbenușul plat, iar albușul mai dens ocupă o suprafață mai mică decât albușul mai lichid. 

Comentarii Facebook