Cum afectează stresul modul în care percepi lumea? Vezi ce spun experții


Un nou studiu sugerează faptul cp stresul poate cauza senzația că lumea din jurul nostru miroase neplăcut.

Cercetătorii de la Universitatea din Wisconsin-Madison au studiat modul în care stresul și anxietatea acționează asupra organismului uman folosid tehnici de imagistică.

Echipa de oameni de știință, coodronată de profesorul Wen Li, a descoperit că atunci când un individ este stresat, sistemul emoţional şi cel olfactiv din creier se asociază şi astfel mirosurile inofensive devin neplăcute.

Deşi, în general, sistemul olfactiv şi cel emoţional sunt amplasate unul lângă celălalt în creier, cele două interacționează foarte rar.

Profesorul Li a declarat în Journal of Neuroscience că rezultatele studiului vor ajuta la descoperirea mecanismelor biologice care se activează atunci când un individ este stresat.

Prin intermediul tehnicilor de imagistică prin rezonanţă magnetică funcţională,psihologii au analizat activitatea cerebrală a 12 subiecți după ce li s-au arătat imagini special create pentru a induce starea de anxietate, în timp ce erau expuşi la arome familiare, neutre., apoi aceștia au fost rugați să catalofheze diferite mirosuri înainte și după ce li s-au arătat imaginile.

Rezultatele au arătat că, după ce au fost expuşi la imaginile ce le induceau starea de anxietate, majoritatea subiecților au răspuns negativ la mirosurile pe care anterior le catalogaseră drept neutre.

După ce li s-a indus starea de anxietate, mirosurile neutre au devenit negative. În procesarea normală a mirosurilor, doar sistemul olfactiv este activat. Însă, atunci când un individ este stresat, sistemul emoţional devine parte a fluxului de procesare olfactivă. Devenim anxioşi şi ca urmare a acestui lucru experimentăm lumea într-un mod negativ. Mediul miroase urât în contextul anxietăţii. Se poate ajunge la un cerc vicios, devenim mai predispuşi la starea clinică de anxietate, pe măsură ce efectele se acumulează. Acest lucru ar putea duce la un nivel mai înalt de perturbări emoţionale şi la creşterea factorilor de stres din mediu”, a declarat prof. Li, potrivit The Independent.

Comentarii Facebook