Cronologia incidentelor in care au murit presedinti si sefi de Guverne, in ultimii 50 de ani


Accidentul aviatic in care au murit presedintele polonez Lech Kaczynski, dar si alti inalti oficiali si ofiteri ai Statului Major este cel mai grave incident care a decimat elita politica a unei tari in ultimii 50 de ani.

AFP a realizat o cronologie a tuturor accidentelor aviatice din ultimii 50 de ani, in care au fost implicati presedinti sau sefi de guvern.

29 martie 1959: primul presedinte al Republicii Centrafricane, Barthelemy Boganda, a fost ucis in explozia avionului sau Noratlas in plin zbor la 200 de kilometri sud de Bangui, in conditii care nu au fost niciodata elucidate.

18 septembrie 1961: Dag Hammarskjoeld, secretarul general al ONU, a murit intr-un accident in jungla din Zambia.

27 mai 1979: avionul premierului din Mauritania, Ahmed Ould Bousseif, a disparut in mare in largul Dakarului.

4 decembrie 1980
: premierul portughez Francisco Sa Carneiro si ministrul Apararii Adelino Amaro de Costa au murit intr-un accident al avionului lor in Camarate, in apropiere de Lisabona. In decembrie 2004, o comisie de ancheta parlamentara a stabilit ca a fost vorba despre un atentat.

24 mai 1981: presedintele ecuadorian Jaime Roldos Aguilera si ministrul Apararii au murit intr-un accident al avionului lor in sudul tarii.

1 august 1981: generalul Omar Torrijos, mâna de fier a regimului din Panama, este victima unui accident de avion in vestul tarii.

19 octombrie 1986: primul presedinte al Mozambicului independent, Samora Machel, a murit impreuna cu alte 24 de persoane in accidentul avionului sau Tupolev 134 in nord-estul Africii de Sud.

17 august 1988: presedintele pakistanez Zia ul-Haq, mai multi oficiali militari pakistanezi si ambasadorul american la Islamabad au decedat in apropiere de Bahawalpur (zona central-estica a Pakistanului), int-un accident de avion.

6 aprilie 1994: un Falcon 50 care il transporta pe presedintele Rwandei Juvenal Habyarimana, pe omologul sau din Burundi, Cyprien Ntaryamira, si alti oficiali de rang inalt din cele doua tari, a fost doborât in timpul aterizarii la Kigali, de rachete sol-aer, declansând genocidul tutsi din Rwanda.

12 februarie 1998: prim-vicepremierul sudanez Al-Zubair Mohamed Saleh este ucis in Sudanul de Sud.

1 martie 2004: presedintele macedonean Boris Trajkovski moare impreuna cu patru dintre colaboratorii sai intr-un accident de avion produs in sudul Bosniei, in timp aeronava se pregatea sa aterizeze la Mostar.

1 august 2005
: liderul din Sudanul de Sud John Garang, vicepresedintele tarii, moare in Sudan in accidentul unui elicopter care il ducea in Uganda.

 

29 octombrie 2006: sultanul califatului Sokoto (Nigeria), Muhammadu Maccido, a murit in accidentul unui Boeing 737 al companiei private ADC, care s-a prabusit la scurt timp dupa decolare la Abuja (Nigeria), provocand moartea a 96 de persoane.

 

10 aprilie 2010: presedintele Poloniei Lech Kaczynski si alti 87 de oficiali, intre care si sotia si fratele sau au decedat intr-un accident aviatic in Rusia

 

Preluare Mediafax

Comentarii Facebook