Chef Adi Hădean a comentat legea ANTIFUMAT: Va reglementa lucrurile

 

Chef Adi Hădean a comentat, într-o postare pe Facebook, legea antifumat promovată de deputatul Aurelia Cristea și aprobată de Camera Deputaților, for decizional, în cursul zilei de marți, 15 decembrie. 

 

Hădean susține, din start, că înțelege îngrijorarea proprietarilor de restaurante și temerile că noua lege va duce la scăderea numărului de clienți, dar că acest lucru, alături de controalele ANAF și ISU, va duce în final la o industrie reglementată.  

 

Înțeleg îngrijorarea proprietarilor de restaurante legată de noua lege care reglementează fumatul în public, respectiv interzice fumatul în spațiile publice închise. O înțeleg și pe a fumătorilor, mai ales pentru că știu că-i indusă de dependența de substanțele din țigară (măcar de unele dintre ele), e aceeași pe care o aveam și eu, zilnic, în vremea în care fumam (am fumat 16 ani, până acum mai bine de 8 ani). Dacă fumătorilor n-am ce să le recomand, proprietarilor de restaurante care au grija zilei de mâine mai acută din cauza legii, pot să le spun asta: o soluție e să vinzi mâncare decentă la un preț decent, lucru pe care încă prea puține restaurante din România îl fac. Nu-i chiar atât de complicat. Industria asta e dificilă și pentru că ne place să fim mituiți pentru a nu vinde (sincer, banii primiți pentru exclusivități, inclusiv sau mai ales de la industria tutunului, asta sunt, un stimulent pentru a renunța deliberat la vânzări, când accepți asta ai acceptat să-ți dai o bună parte din strategia de business pe mâna unui terț), și pentru că nu ne sfătuim clienții sau patronii să investească mai mult în educarea personalului decât în perdele și candelabre. Știți câți dintre clienții mei de consultanță din ultimii cinci ani (zeci) au fost curioși de un plan de afaceri profesionist, întocmit împreună cu un specialist? 2(doi). Lista cu lucruri necesare pentru o afacere pe care foarte mulți proprietari de business nu le fac e lungă. Grija pentru ziua de mâine e legitimă, dar poate ar fi mai bine să ne orientăm către adevăratul scop al restaurației, scop a cărui realizare depinde de mâncare și de serviciul care pune mâncarea din tigaia bucătarului în farfuria clientului. Îmi amintesc că până nu atât de demult se fuma și în avioane. De când s-a interzis fumatul la bordul avioanelor au dat faliment multe linii aviatice, dar niciuna pentru că pasagerii nu mai pot să fumeze, ci fie pentru că avioanele lor nu puteau să rămână în aer până la destinație, fie pentru că nu au reușit să ofere un raport calitate/preț rezonabil, cu o marjă de profit rezonabilă. Cu toate falimentele, industria a crescut, companiile rămase pe piață sunt tot mai bune, serviciul e tot mai bun, avioanele care cad sunt mult mai puține. Dacă privim imaginea în ansamblu, tot ce s-a întâmplat anul acesta (chit că în unele situații s-au petrecut și abuzuri), de la campania ANAF la controalele ISU generate de tragedia ‪#‎colectiv‬ și acum legea împotriva fumatului în spațiile publice închise, nu face altceva decât să construiască un mediu reglementat, normal, din care în cele din urmă beneficiază clientul care plătește mâncarea, serviciul, salariul bucătarului, salariul ospătarului, profitul patronului, o taxă la stat și alte costuri, toate-n prețul unei farfurii cu mâncare. Legea asta nu-ți interzice să fumezi, îți interzice doar să mă obligi și pe mine să o fac atunci când, dintr-un motiv sau altul ne aflăm în același spațiu închis”, scrie Adi Hădean, unul dintre jurații de la Mastechef.

Comentarii Facebook