Ce spune cercetătorul Stefan Hell, laureat al premiului Nobel, despre plecarea din România: ”A fost o ușurare”



Cercetătorul de origine română Stefan W. Hell, unul dintre cei trei laureați ai premiului Nobel pentru chimie, a declarat într-un interviu acordat publicaţiei germane Süddeutsche Zeitung că a fost "o uşurare imensă" să plece la sfârşitul anilor 1970 din România, "o ţară comunistă, în care nu îţi era permis să spui ce crezi".

Hell s-a născut pe 23 decembrie 1962, în România, la Arad, şi este membru de onoare al Academiei Române din anul 2012.

În publicaţia germană Süddeutsche Zeitung, reporterul cotidianului spune că Stefan W. Hell este un şvab din Banat, care a părăsit România la sfârşitul anilor 1970.

Întrebat cum i-a fost afectată viaţa în urma mutării sale în Germania, Stefan W. Hell a spus că probabil nu poate fi înţeles fără a fi cunoscut acest context al vieţii sale.

"Provin dintr-un mic sat din România şi am venit în Germania la vârsta de 15 ani. Înainte de asta am stat la Timişoara şi, ca o coincidenţă, am urmat acelaşi liceu ca şi Herta Müller, laureată a premiului Nobel pentru literatură. Ea este puţin mai mare decât mine", a spus Stefan W. Hell, potrivit Mediafax.

De asemenea, acesta a precizat că sosirea sa în Germania în anii '70 a fost o ușurare.

"A fost o uşurare imensă. România era o ţară comunistă, în care nu îţi era permis să spui ceea ce crezi. Şi a fost minunat să trăiesc într-o ţară care avea ca limbă oficială limba mea maternă. Acasă vorbeam în germană şi mă simţeam cetăţean german", a mai spus Hell.

Totuşi, omul de știință spune că a realizat că şcoala pe care a urmat-o la Timişoara este una foarte bună, studiile urmate în România permiţându-i să aibă cunoştinţe puţin mai avansate decât colegii săi din Germania.

Comentarii Facebook