Ce se întâmplă când stai prea mult în picioare



Statul pe scaun pentru un timp îndelungat are efecte nocive asupra organismului, însă nici statul în picioare nu este lipsit de riscuri.

O echipă de cercetători elveţieni de la Şcoala politehnică federală din Zurich a realizat un experiment destul de interesant care arată că şi în acest caz consecinţele pot fi serioase. Voluntari sub 30 de ani şi peste 50 au simulat o zi de lucru stând în picioare, cu pauze de câte cinci minute în timpul cărora se puteau aşeza şi un dejun de 30 de minute. Oboseala musculară şi articulară a fost evaluată prin capacitatea de contracţie a muşchilor şi stabilitatea posturală, completate de o evaluare subiectivă a lipsei de confort, scrie Agerpres.

Cercetătorii au observat o oboseală semnificativă după cinci ore de stat în picioare, oboseală care, la acumularea zi după zi, poate produce efecte pe termen lung. Cu toate că lipsa de confort se atenuează după timpul petrecut la pauza de masă, semnele "obiective" ale oboselii persistă.

Autorii studiușui susțin că activităţile profesionale care impun statul prelungit în picioare pot contribui la dezvoltarea unor tulburări musculo-scheletice, ce afectează îndeosebi membrele inferioare şi spatele. Aceștia precizează că este util aşezatul pe scaun din când în când, însă esenţial este mersul regulat într-un mediu diferit de cel de la serviciu.

Comentarii Facebook