Ce poți păți dacă înjuri pe cineva pe Facebook! Asta a pățit un român

 

Cei care înjură pe Facebook pot fi amendați, iar în acest sens există deja un precedent. 

 

Potrivit avocatnet.ro, jignirea publică a unei persoane, prin intermediul contului personal de pe reţeaua de socializare Facebook, reprezintă o faptă de natură contravenţională ce poate fi sancţionată de către poliţişti, fapt ce reiese dintr-o hotărâre din 2015 a Judecătoriei Făgăraş.

 

Anul trecut, o persoană din comuna braşoveană Şoarş a fost amendată cu suma de 1.000 de lei după ce a postat pe Facebook o serie de jigniri la adresa poliţiştilor din localitate. Deşi aceasta nu folosea pe Facebook numele său real, poliţiştii au identificat-o cu ajutorul pozelor şi videoclipurilor pe care le postase pe profil şi au chemat-o la secţie, unde şi-a recunoscut fapta. Ulterior, persoana respectivă a contestat în instanţă procesul-verbal de contravenţie, însă Judecătoria Făgăraş a respins plângerea şi a menţinut sancţiunea aplicată de poliţie.

 

Printre altele, în motivarea deciziei se face referire la caracterul public al postărilor de pe Facebook, astfel că „instanţa apreciază că profilul personal al petentei pe «Facebook», chiar dacă este accesibil doar prietenilor, adică unui grup restrâns de persoane, tot public este, oricare dintre «prieteni» putând distribui informaţiile postate de titularul paginii, aspecte pe care petenta le cunoştea”, aşa cum este explicat în Sentinţa civilă nr. 1323/2015, scrie curierulnational.ro.

 

Jignirea în public a unei persoane este sancţionată deoarece lezează demnitatea şi onoarea acesteia, conform prevederilor Legii nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice. Mai exact, actul normativ stabileşte că este contravenţie „săvârşirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, ameninţări cu acte de violenţă împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea şi liniştea publică sau să provoace indignarea cetăţenilor ori să lezeze demnitatea şi onoarea acestora sau a instituţiilor publice”. Fapta poate fi sancţionată cu o amendă cuprinsă între 200 şi 1.000 de lei.

 

În 2014, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menţinut o hotărâre dată de Curtea de Apel Târgu Mureş în 2013, prin care aceasta din urmă a stabilit că profilul personal de Facebook este un spaţiu public. În acea cauză era vorba de un mesaj cu caracter discriminatoriu publicat de un fost angajat al Prefecturii Mureş.

Comentarii Facebook