Marti 7 Decembrie

Ce firme vând haine cu substanţe cancerigene

 

Conform Greenpeace, mai multe branduri internaționale vând articole de îmbrăcăminte care conțin substanțe chimice periculoase în haine.

Conform Think Outside the Box, este vorba despre hainele vândute de către companiile Benetton, Jack & Jones, Only, Vero Moda, Blažek, C&A, Diesel, Esprit, Gap, Armani, H&M, Zara, Levi’s, Victoria’s Secret, Mango, Marks & Spencer, Metersbonwe, Calvin Klein, Tommy Hilfiger și Vancl

 

Retailerul de modă Zara vinde haine care conțin substanțe cancerigene, ori care afectează sistemul hormonal. Aminele sunt folosite la producerea coloranților pe bază de azot și pot fi eliberate în mediu atunci când coloranții sunt descompuși chimic. Anumite amine (care provin de la descompunerea anumitor coloanți) sunt cancerigene.

 

În raportul investigației Greenpeace h-Up sunt prezentate rezultatele testelor efectuate pe 141 de obiecte vestimentare.

 

Marile branduri de modă ne transformă pe toți în victime ale modei prin vânzarea hainelor care conțin substanțe chimice periculoase care contribuie la poluarea apei peste tot în lume, atât atunci când sunt produse cât și atunci când hainele sunt spălate”, a declarat Yifang Li, senior campaigner pe substanțe toxice în Greenpeace Asia de Est.

 

Toate brandurile testate au cel puțin câteva produse care conțin NPE, care se descompun în substanțe care afectează sistemul hormonal, cele mai mari concentrații - peste 1.000 ppm - s-au descoperit în hainele Zara, Metersbonwe, Levi’s, C&A, Mango, Calvin Klein, Jack & Jones și Marks & Spencer (M&S). Alte substanțe chimice identificate cuprind niveluri mari de ftalați în patru dintre produse și urme ale unei amine care produce cancer, de la folosirea coloranților azoici în două produse de la Zara. Eliberarea de amine a fost detectată în două articole, peste limita de detecție de 5 ppm; ambele produse au fost fabricate în Pakistan pentru firma Zara și vândute fie în Libia fie în Ungaria. În multe dintre articolele de îmbrăcăminte testate s-a depistat prezența multor altor tipuri de substanțe chimice industriale periculoase.

 

Unele dintre articolele testate de la Zara au ieșit pozitive pentru substanțe care se descompun în compuși cancerigeni sau care afectează sistemul hormonal, ceea ce este inacceptabil, atât pentru consumatori cât și pentru oamenii care trăiesc în vecinătatea fabricilor unde sunt produse aceste haine. Cum poate fi Zara sigură că liniile sale de îmbrăcăminte nu sunt contaminate cu aceste substanțe chimice periculoase?”, a spus Martin Hojsik, coordonatorul campaniei Detox în cadrul Greenpeace International.

 

Fiind cel mai mare comerciant de haine din lume, Zara trebuie să preia conducerea și să ia măsuri urgente, ambițioase și transparente pentru a-și Detoxifica hainele și lanțurile de aprovizionare”, a adaugat Hojsik. Testele au fost făcute pe articolele produse, în principal, în țările din Emisfera Sudică, și includ jeans, pantaloni, tricouri, rochii și lenjerie pentru bărbați, femei și copii, confecționate din fibre naturale și artificiale.

 

Industria textilă continuă să trateze rețelele publice de apă ca și cum acestea ar fi propriul sistem de canalizare. Însă hainele nu trebuie să aibă un asemenea impact asupra mediului: nu este necesar ca hainele noastre să fie produse folosind substanțe chimice toxice”, a mai precizat și  Yifang Li, Detox campaigner în cadrul Greenpeace Asia de Est.

 

Greenpeace cere brandurilor internaționale să ia măsuri pentru eliminarea substanțelor chimice toxice până în 2020, fiind date ca exemplu firmele H&M și M&S, care au făcut deja acest lucru.

Comentarii Facebook