Cât costă să îți construiești o casă în 2018

 

Românii încep să se sature de locuitul la bloc și încep să migreze spre case, în suburbiile marilor orașe.

 

Suprafața terenului ar trebui să fie de cel puțin două ori mai mare decât amprenta la sol a casei și ideal, ar fi bine să vă consultați și cu arhitectul în procesul de selecție a parcelei. Dacă proprietarul terenului nu are, solicitați un certificat de urbanism. Acesta indică valoarea maximă a procentului de ocupare a terenului (POT) și a coeficientului de utilizare a terenului (CUT), precum și regimul de înălțime a constucției”, spun experții.

 

Având în vedere că prețurile terenurilor din marile orașe îsunt prohibitive pentru majoritatea celor care doresc să își construiască o casă, cererea se mută către localitățile din apropiere.

 

În cazul Clujului, vorbim despre Gilău, Florești, Luna, Apahida, Baciu sau Chinteni. Prețurile variază în funcție de zona aleasă și de utiliăți. Spre exemplu, în Ciurila un mp se vinde cu 12 euro, iar în Dezmir (comuna Apahida) cu 30 - 50 de euro. Foarte importante sunt utilitățile și proximitatea față de mijloacele de transport în comun.

 

Proiectarea costă între 12 și 20 de euro pentru un metru pătrat construit.

 

Pentru o casă pe structură de cărămidă, stadiul la alb, cu finisaje standard prețurile diferă între 300 și 350 de euro metru pătrat construit. Există însă și variante mai ieftine, cu soluții constructive diferite – fie case pe structură metalică, fie case pre-fabricate din lemn (costurile încep aici de la 200 de euro/mpc). Mai trebuie luat în calcul și mobilatul și restul amenajărilor exterioare, care îsă pot fi făcute și în timp. 

 

Astfel, costul pentru o casă la cheie de 120 de mp ar fi de circa 65.000 de euro, iar terenul în funcție de zona aleasă și de abilitățile de negociere. 

 

 

 

 

 

Comentarii Facebook