Candidatii la Presedintie si Parlament ar putea fi examinati daca "sunt intregi la minte"! Citeste propunerea si reactia Guvernului


Cinci senatori independeti au initiat un proiect de lege prin care candidatii la Presedintie si Parlament sa fie examinati psihologic si psihiatric.

Propunerea prevede obligativitatea prezentarii unei adeverinte medicale care sa dovedeasca faptul ca cei care candideaza sunt in deplinatatea sanatatii fizice si mentale.

"In conditiile in care apar initiative legislative care de care mai 'nastrusnice', unele din partea parlamentarilor, dar cele mai multe din partea Executivului, in aceasta perioada de volatilitate politica, dar si economica, care creeaza situatii stresante cu mare predispozitie la decompensari psihice, credem ca aceasta initiativa legislativa poate fi sustinuta si votata in Parlament", sustin initiatorii proiectului de lege.

Executivul contesta aceasta initiativa si precizeaza ca informatiile personale ale candidatilor, precum adeverintele medicale, aduc "atingere dreptului constitutional la viata intima, familiala si privata", anunta Mediafax.

"Apreciem ca, cel putin in cazul functiilor de deputat, senator si presedinte al Romaniei, acestea sunt de natura sa aduca atingere dispozitiilor constitutionale care reglementeaza incetarea mandatului acestora. Cat priveste functiile numite, apreciem ca sanctiunea prevazuta este excesiva", sustine Guvernul.

Comentarii Facebook