Aproape 14.000 de români au sesizat acțiuni teroriste într-un singur an. Ce spune SRI


Un număr de aproape 14.000 de cetățeni români au sesizat, în decursul anului 2015, posibile acţiuni teroriste, numărul acestora fiind de trei ori mai mare faţă de anul precedent.

13.875 de cetăţeni au semnalat, anul trecut, posibile acţiuni teroriste, activităţi de propagandă islamist-extremistă în mediul virtual, comportamente suspecte şi aspecte considerate de către apelanţi ca fiind relevante în contextul fluxului de migranţi proveniţi din zone de conflict, precum Siria, dar şi interesul unor persoane de a comercializa substanţe radioactive, precizează SRI, la solicitarea MEDIAFAX, în urma analizei apelurilor primite la numărul TELVERDE AntiTerorist, pus la dispoziţia cetăţenilor.

Potrivit sursei citate, dintre toate cele 13.875 de apeluri telefonice înregistrate pe parcursul anului 2015, doar 58 de apeluri au conţinut indicii cu potenţial relevant în domeniul antiterorism, iar dintre acestea, în doar 20 de cazuri SRI a dispus aprofundarea măsurilor de verificare şi soluţionare, inclusiv prin cooperare interinstituţională în cadrul Sistemului Naţional de Prevenire şi Combatere a Terorismului (SNPCT)

Experții de la SRI au explicat că atentatele teroriste de la Paris din 7-11 ianuarie şi 13 noiembrie 2015 au dus la triplarea numărului de sesizări telefonice din partea populaţiei, în comparaţie cu lunile ianuarie şi noiembrie ale anului 2014, care nu au fost marcate de atentate teroriste in Europa.

Apelurile la TEL VERDE AntiTerorist sunt, în cea mai mare parte, efectuate de către bărbaţi, potrivit sursei citat, iar indicii cu potenţial relevant care ar putea ajuta SRI să prevină sau să combată acte teroriste aparţin, în general, persoanelor cu vârste cuprinse între 20-35 ani, cu studii medii sau studenţi.

De asemenea, apelurile cu potenţial relevant sunt efectuate şi de persoane cu studii superioare, în activitate sau pensionari, chiar dacă nu au o frecvenţă constantă.

În toate cazurile, identitatea apelantului este protejată.

Nivelul ameninţării teroriste în Europa este la cote maxime, atentatele din Paris confirmând prezenţa operaţională a Daesh în Europa şi confruntarea deschisă cu statele europene. Atacurile teroriste din Paris – cele mai grave din istoria Franţei – ies din tiparele obişnuite şi avertizează asupra unei tendinţe de import în arealul civil din Occident a confruntărilor de tip militar, specifice teatrelor de conflict”, potrivit SRI.

Comentarii Facebook