ANALIZĂ BBC: Mişcările Guvernului Ponta au declanşat alarma la Berlin, Bruxelles şi Washington


Lupta dintre Ponta și Băsescu a stârnit îngrijorare în cancelariile de la Berlin, Bruxelles şi Washington.

Manevrele curente pot fi considerate o pregătire a alegerilor parlamentare din noiembrie. Însă o serie de mişcări ale Guvernului Ponta au declanşat alarma la Berlin, Bruxelles şi Washington”, scrie Nick Thorpe, corespondentul BBC pentru Europa Centrală, care realizează o amplă analiză a evenimentelor din România.

Victor Ponta riscă să îşi asume rolul de oaia neagră a Uniunii Europene de la tizul său Viktor Orban, premierul conservator al Ungariei”, mai precizează BBC News Online.

Disputa internă din România a divizat elita politică europeană", a mai scris Nick Thorpe, precizând că social-democraţii au sărit în apărarea premierului român Victor Ponta (dentru-stânga), în timp ce conservatorii reacţionează alarmaţi, citează Mediafax.

După opt ani în funcţie, cu legături puternice în Europa şi bucurându-se de o loialitate profundă în rândul jurnaliştilor români, Băsescu câştigă războiul informaţiei împotriva unei administraţii a lui Ponta care a subestimat influenţa media”, a mai completat Thorpe.

Jurnalistul a mai scris că "echipa lui Băsescu trebuie să decidă acum dacă să insiste pentru un vot împotriva demiterii preşedintelui la referendum sau a unui boicot (al referendumului), în speranţa unei prezenţe la urne sub 50% dintre alegătorii cu drept de vot”.

Comentarii Facebook