Alarmă de la cercetători: Numeroase alimente consumate zilnic provoacă cancerul


Institutul Alimentar Național din Danemarca a emis un avertisment public în legătură cu o substanță cancerigenă, prezentă în multe dintre alimentele consumate zilnic.

Acrilamida este o substanță produsp atunci când alimentele cu mari cantități de amidon și carbohidrați în componență sunt încălzite la temperaturi mai mari de 120 de grade Celsius. Printre acestea se numără alimentele de care ne lovim zilnic, precum pâinea, cartofii prăjiţi, chipsurile şi cerealele pentru micul dejun. De asemenea, cafeaua şi ţigările conţin la rândul lor acrilamidă.

Specialiştii danezi au solicitat autorităţilor Uniunii Europene să investigheze în amănunt această ameninţare la adresa sănătăţii publicului european.

Putem spune cu un grad mare de siguranţă că există o legătură între alimentele care conţin acrilamidă şi cancer”, a anunţat Jørgen Schlundt, directorul Institutul Alimentar Naţional din Danemarca.

Studii mai vechi au sugerat că există o legătură între acrilamidă şi cancer. Cercetătorii suedezi au identificat în 2002 acest compus din greşeală şi au bănuit că este un agent carcinogen.

De atunci, mai multe studii au oferit rezultate neconcludente, însă acum, pentru prima dată, oficialităţile daneze au lansat un avertisment public.

Trebuie să elaborăm reguli pentru această problemă. Trebuie să stabilim un prag şi să elaborăm măsuri prin care principalii actori din această industrie să reducă nivelul de acrilamidă din produsele lor”, a anunţat Schlundt.

Citește mai departe pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook