Ai 30 de ani? Vezi cât de bătrân e organismul tău de fapt


Potrivit oamenilor de știință, adulții din societatea contemporană occidentală au o stare de sănătate foarte proastă, astfel încât organismul lor este, din punct de vedere metabolic, cu 15 ani mai bătrân decât cel al părinților și bunicilor lor la acea vârstă.

Tinerii adulţi de azi sunt mai predispuşi să sufere de hipertensiune arterială, diabet şi obezitate decât generaţiile precedente, arată un studiu realizat de cercetătorii danezi şi publicat în European Journal of Preventive Cardiology.

În cadrul studiului, au fost examinaţi periodic, timp de 25 de ani, 6.000 de adulţi cu vârstele de 20, 30, 40 şi 50 de ani. Cercetătorii au constatat astfel că generaţiile mai tinere au, în medie, o ”sănătate metabolică” proastă, prezentând o gamă întreagă de probleme medicale.

La bărbaţii cu vârsta între 30-39 de ani, este cu 20% mai probabil ca aceştia să fie supraponderali, iar în cazul femeilor de 20-29 de ani, este de două ori mai probabil să fie obeze, în comparaţie cu persoanele din generaţiile anterioare.

Tensiunea arterială este, de asemenea, mai crescută la generaţiile mai tinere, atât la bărbaţi cât şi la femei, iar probabilitatea ca aceşti oameni tineri să aibă diabet este de asemenea mai mare decât în cazul părinţilor şi bunicilor lor.

Autorul studiului, Gerben Hulsegge, de la Institutul Danez de Sănătate Publică, spune că generaţiile tinere sunt, de fapt, din perspectiva sănătăţii metabolice, cu 15 ani mai bătrâne decât vârsta cronologică.

Citește mai departe pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook