Adrian Năstase a rememorat scena tentativei de sinucidere: ”Mi-am îndreptat revolverul spre zona capului şi am apăsat pe trăgaci”

 

Adrian Năstase a relatat pe larg scena tentativei sale de sinucidere în audirile de la Parchetul General. Dosarul a fost închis, iar Parchetul General a făcut publice declarațiile date de Năstase și cei doi polițiști.

 

În locuința lui Năstase ar fi fost găsite 399 cartuşe pentru care acesta nu are autorizaţie. 

 

Citește delcrațatia lui Adrian Năstase din 20 iunie 2012. 

 

… În data de 20.06.2012 mă aflam la domiciliul meu când am aflat că am fost condamnat definitiv de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi am încercat un sentiment de revoltă. Observând că se procedează şi la punerea în aplicare a deciziei, sentimentul meu de revoltă s-a accentuat … la un moment dat la domiciliul meu au sosit doi poliţişti, care s-au legitimat şi mi-au înmânat un exemplar al mandatului de executare … familia mi-a făcut bagajele … iar în timpul în care poliţiştii au urcat la locuinţa unde domiciliez am luat revolverul din încăperea de păstrare a armamentului pe care l-am introdus în buzunarul stâng al pantalonilor cu care eram îmbrăcat.

 

Fiind hotărât cu privire la suicid am spus familiei şi poliţiştilor că doresc să cobor în bibliotecă să-mi iau nişte cărţi. Astfel am coborât însoţit de către unul dintre poliţişti, am luat nişte cărţi din bibliotecă, le-am pus pe masă, iar poliţistului i-am spus că este o decizie care mă priveşte. Acela a fost momentul în care cu mâna stângă am scos revolverul din buzunarul pantalonilor. Când a văzut arma poliţistul s-a repezit spre mine şi mi-a prins mâna cu care ţineam arma. Au urmat momente în care ne-am luptat în încercarea de a-mi duce la bun sfârşit hotărârea suicidală, iar poliţistul încercând să-mi ia arma din mână.

 

La un moment dat am căzut pe jos, eu reuşind să ţin arma în mâna stângă. Atunci am apucat să armez revolverul prin tragerea cocoşului spre spate. Fiind pregătit pentru tragere, în timp ce mă luptam cu poliţistul să scap şi să nu-l rănesc mi-am îndreptat revolverul spre zona capului şi am apăsat pe trăgaci. Menţionez că mâna era întinsă şi ţineam arma în sens invers spre mine. După ce am tras, am simţit o arsură puternică în zona gâtului, iar în clipele imediat următoare am fost dezarmat de poliţist, care mi-a pus cătuşele , dar mi le-a dat jos la sosirea echipei medicale…”, a spus Năstase, conform evz.ro.

 

Comisarul-şef Nicolae Costea, cel care l-a oprit pe Adrian Năstase de la sinucidere a relatat și el ce s-a întâmplat: ”După ce s-a așezat pe fotoliu, m-a invitat și pe mine să iau loc pe fotoliul alăturat. În acel moment, a afirmat “îmi cer scuze că vei fi implicat într-un eveniment deosebit”. Auzind această afirmație, m-am alarmat și mă gândeam ce dorea să spună, ori ce dorea să facă, deoarece nu observasem să aibă nimic asupra sa, în afară de cărțile pe care le luase din bibliotecă.

 

În momentele imediat următoare, l-am observat cum duce mâna spre stânga corpului, spre șezutul fotoliului pe care stătea. Când i-a revenit mâna, am văzut în mâna acestuia un revolver. Realizând ceea ce dorește să facă, m-am repezit asupra mâinii în care ținea arma pentru a-l dezarma. În momentele imediat următoare, între mine și Adrian Năstase a avut loc o confruntare fizică, în sensul că eu încercam să-i iau arma din mână, iar el încerca să-și îndrepte arma spre cap. De aceea ne-am ridicat în picioare și ne-am deplasat prin încăpere, eu reușind să introduc degetele de la mâna dreaptă (arătător și mijlociu) în spațiul dintre percutorul cocoșului și butoiul revolverului pentru a împiedica declanșarea focului. Arăt că nu a avut loc o luptă, întreg efortul fizic, atât al meu cât și al lui Adrian Năstase, fiind canalizat spre intenția fiecăruia: eu de dezarmare, iar el de îndreptare a armei spre propriul cap, întreg comportamentul acestuia relevând că dorea să se sinucidă.

 

La un moment dat, în eforturile mele de a-l dezarma, s-a declanșat un foc de armă, după care la scurt timp am reușit să-i smulg arma din mână si să o arunc în încăpere, unde de altfel a și fost descoperită de echipa de cercetare. După ce l-am dezarmat, deoarece se zbătea, l-am imobilizat la pământ și apoi i-am aplicat cătușele, observând că în partea superioară dreaptă a cămășii cu care era îmbrăcat sunt pete pe care le-am apreciat a fi de sânge, realizând astfel că Adrian Năstase a reușit să se împuște. De aceea, am apelat echipa ambulanței care se afla în apropierea imobilului. La scurt timp, în încăpere a intrat colegul meu însoțit de unul dintre fiii lui Adrian Năstase, cărora le-am relatat cele petrecute.

 

Menționez că am luat decizia de a-l încătușa pe Adrian Năstase, deoarece continua să se lupte cu mine, cu intenția evidentă de a ajunge la arma pe care i-o smulsesem. Imediat după sosirea echipei de pe ambulanță l-am descătușat, deoarece acesta s-a liniștit și era nevoie să fie examinat și de către medici. De altfel, din momentul în care i-am aplicat cătușele, Adrian Năstase a încetat să mai opună rezistență fizică și și-a cerut de mai multe ori scuze pentru gestul făcut. Între mine și Adrian Năstase, singurul contact fizic a fost realizat doar asupra mâinii sale drepte, eu încercând să-i smulg arma, iar el încercând să și-o îndrepte spre cap.

 

În cadrul intervenției, nu am fost nevoit să aplic vreo lovitură asupra corpului acestuia. De asemenea, nici Adrian Năstase nu a exercitat vreo violență asupra corpului meu în intenția sa de a-și elibera mâna pentru a se sinucide… Potrivit procedurilor atât eu cât și colegul meu aveam asupra noastră armamentul din dotare…”.

 

Costea a fost cel care a chemat echipa medicală aflată în ambulanţa din apropierea imobilului.

 

Nicolae Costea: ”…Mi-am dat seama după ce l-am imobilizat că este rănit ... se vedeau urme de sânge ... De aceea, am apelat echipa ambulanței care se afla în apropierea imobilului. La scurt timp, în încăpere a intrat colegul meu însoțit de unul dintre fiii lui Adrian Năstase, cărora le-am relatat cele petrecute…

 

Cristian-Vicenţiu Ionescu, cel de-al doilea polițist: ”… În momentul în care am finalizat această activitate, însoțit de fiul lui Adrian Năstase (cel care ne-a întâmpinat), am urcat la parter,la apartamentul nr. 1, spațiu unde ni s-a spus că s-a deplasat colegul meu cu Adrian Năstase pentru a lua cărțile de citit. Când am pătruns în apartament, pe ușa care era întredeschisă, l-am zărit pe colegul meu care era agitat și mi-a relatat că Adrian Năstase a vrut să se sinucidă cu o armă de foc, el fiind nevoit să se lupte cu acesta pentru a-l împiedica să se sinucidă. Adrian Năstase era culcat la pământ, cu fața în sus, având aplicate cătușele la mâini.

 

La scurt timp de la sosirea mea, în încăpere a intrat un echipaj al ambulanței care era în apropierea imobilului, aflând că a fost chemat de către colegul meu. Membrii echipajului ambulanței, l-au examinat pe Adrian Năstase, condiții în care l-am descătușat la cererea asistentului, după ce ne-am asigurat că acesta s-a liniștit și nu ar mai avea tendințe suicidale. Cu toate acestea l-am observat atent, până în momentul în care echipajul ambulanței l-a așezat pe o targă și însoțit de alți colegi ai noștri a fost transportat la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca …”.

Comentarii Facebook