A murit criticul de film Alex Leo Serban!


Criticul de film, Alex Leo Serban, s-a stins din viata intr-un spital din Bucuresti. Alex Leo Serban suferea de o boala incurabila.
 
Nascut in 28 iunie 1959 la Bucuresti, Alex Leo Serban a fost critic de film, eseist, prozator, traducator si artist vizual, senior editor la revista Dilema veche, anunta MEDIAFAX.

El a debutat in 1976, cu un poem in Chicago Review din Statele Unite ale Americii. Alex Leo Serban a absolvit Facultatea de limbi si literaturi straine din cadrul Universitatii din Bucuresti in 1983, a fost bursier al Ministerului Culturii franceze (1992), "International Visitor" in SUA (1996) si bursier GE/NEC (2003-2004).

A predat la Facultatea de Limbi Straine din Bucuresti si la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica (UNATC) si a tinut un curs pentru masteranzi la Centrul de excelenta pentru studiul imaginii.

A scris, in colaborare cu Mihai Chirilov si Stefan Balan, volumul "Lars von Trier: filmele, femeile, fantomele" (Editura Idea), care a primit Premiul Asociatiei criticilor de film din Romania si (in colaborare cu serban Foarta) "Jeu de paume"(LiterNet).

A fost singurul critic roman invitat in emisiunea "Double Je" a lui Bernard Pivot, in 2004, si a fost intervievat de "The New York Times". A sustinut conferinte a Lincoln Center, la Universitatile Umea, Humboldt, Pittsburgh si la Teatrul National din Bucuresti.

Alex Leo Serban a fost ales in ianuarie 2008 "Criticul de film preferat al cinefililor romani". in acelasi an a primit si Marelui Premiu pentru Jurnalism cultural acordat de Fundatia "Timpul".

Comentarii Facebook