5 metode moderne pentru a împiedica o sarcină nedorită


Pentru a nu rămâne gravidă trebuie să fii precaută. Pentru prevenirea unei sarcini nedorite, poţi să iei în calcul următoarele metode moderne, scrie unica.ro

1 Injecţia. Are efect 3 luni. Doar că trebuie să mergi la medic pentru a o face. Conţine o doză mare de progesteron, care se injectează intramuscular. Pot apărea sângerări neregulate, dar se poate face femeilor care alăptează şi celor cărora estrogenul le face rău.

2 Plasturele hormonal. Este singura metodă cu administrare săptămânală. Conţine hormoni care se eliberează prin piele în organism. Se poate lipi în orice loc din partea superioară a trupului, cu excepţia sânilor, pe pielea curată şi uscată. Se utilizează 3 plasturi pe lună, câte unul pe săptămână, după care se face pauză, timp în care apare menstra. Atenţie! Dacă te ştii cu tensiune mare, cu risc de tromboză, dacă ai peste 35 de ani şi fumezi, întreabă medicul înainte să-l foloseşti.

3 Inelul contraceptiv. Te protejează o lună întreagă. Conţine hormoni care se eliberează local, fără a afecta tractul digestiv. Se introduce în vagin şi acolo acţionează, timp de 3 săptămâni. Apoi se scoate, se face pauza de 7 zile pentru menstră şi se introduce un nou inel. Atenţie, însă! Dacă alegi această metodă de contracepţie, trebuie să respecţi aceleaşi măsuri de precauţie ca şi pentru plasture.

4 Implantul. Chiar dacă e necesară vizita la medic, acesta protejează 3 ani! Conţine doar progesteron şi poate fi utilizat de toate femeile, cu excepţia celor cu tromboză acută, embolism sau boli severe de ficat. Odată îndepărtat, poţi rămâne din nou însărcinată. Constă într-un recipient fin, moale, din plastic de circa 4 cm lungime şi 2 mm diametru, care se introduce pe partea interioară a braţului, de către medic. Nu se vede şi poate fi scos oricând.

5 Dispozitivul intrauterin. Asemănător cu steriletul, dispozitivul hormonal (DIU) mai este cunoscut şi ca sistem intrauterin. Acesta conţine progesteron, se introduce direct în uter de către medic şi te lasă fără griji vreme de 5 ani. Este recomandat femeilor care au născut deja şi celor aflate în relaţii stabile. Necesită controale periodice, pentru a verifica dacă a rămas în poziţia corectă şi nu s-a deplasat.

Comentarii Facebook