Miercuri 24 Aprilie

10 moduri în care îți afectează stresul organismul


Stresul face parte din viața de zi cu zi a oricărei persoane, iar oamenii de știință au realizat nenumărate studii cu privire la efectele nocive ale acestuia asupra organismului uman.

Iată câteva dintre modurile ăn care îți afectează stresul sănătatea:

1. Stresul este combustibil pentru cancer

Un studiu recent realizat de catre Wake Forest University pe cobai a aratat ca stresul poate ajuta celulele canceroase sa supravietuiasca chiar si in cazul tratamentelor anti-cancerigene. Rezultatele cercetarii au fost publicate in Journal of Clinical Investigation si au avut ca obiectiv observarea modului in care reactioneaza corpul unui cobai care a fost expus mirosului unui pradator. In momentul in care era stresat, tratamentul anti-cancer administrat animalului a fost mai putin eficace in distrugerea celulelor cancerigene. Mai mult, aceste celule erau tinute in viata de catre adrenalina produsa de corpul cobaiului.

2. Micsoreaza creierul

Chiar si in cazul persoanelor sanatoase, momentele stresante au un efect negativ asupra creierului, potrivit unui studiu realizat de catre Universitatea Yale.
Cercetatorii au ajuns la concluzia ca ocaziile stresante, precum divortul de exemplu, pot micsora creierul prin reducerea materiei cenusii in zonele legate de emotii si functii fiziologice. Aceste concluzii sunt importante pentru ca modificarile in ceea ce priveste materia cenusie pot fi un semnal pentru viitoare probleme psihice.

3. Copii prematur imbatraniti

Experiente foarte stresante pentru copii, precum expunerea la violenta inca din primii ani de viata, pot duce la imbatranirea prematura a celulelor, potrivit unui studiu publicat in Molecular Psychiatry.
Cercetarea, care a avut sub observatie 236 de copii, nascuti in Marea Britanie, cu varste intre 5 si 10 ani, a aratat ca cei care au fost agresati, ca si cei care au fost martorii unor acte de violenta sau victime ale violentelor unor adulti aveau telometri mai scurti, ceea ce inseamna ca imbatranesc mult mai repede.

4. Afecteaza genele viitorilor copii

Efectul stresului asupra genelor unei persoane poate fi trecut de la o generatie la alta, potrivit unui studiu care sugereaza ca efectele stresului nu afecteaza doar persoana care este expusa, ci si viitorii sai copii.
Cercetarile au fost realizate de catre Universitatea of Cambridge si au sugerat ca anumite gene pot fi influentate de stres si ca acestea se vor regasi in la generatia urmatoare.

5. Impulsioneaza simptomele depresive


Un studiu reaizat pe cobai sugereaza ca stresul ar putea avea un rol important in dezvoltarea depresiei.
Cercetatorii de la U.S. National Institute on Mental Health au facut cateva experimente pe animale, in care au observat modul in care stresul afecteaza comportamentul. Astfel, au descoperit legatura directa dintre stres si depresie. Prin urmare, rezultatele sustin ideea ca stresul poate cauza depresie sau ca situatiile stresante pot precipita depresia.


6. Creste riscul bolilor cronice


Nu neaparat stresul este important, ci modul in care oamenii reactioneaza la el. Iar asta poate avea un impact negativ asupra sanatatii lor, sustine o cercetare realizata de Universitatea din Pennsylvania.

Publicat in Annals of Behavioral Medicine studiul a descoperit ca persoanele stresate si anxioase in legatura cu stresul de zi cu zi erau predispuse la boli cornice (precum cele de inima) 10 ani mai tarziu, comparativ cu persoanele care priveau viata intr-un mod mai relaxat.


Citește mai departe pe Sfatulpărinților.ro

Comentarii Facebook