Copiii care au învățat să cânte la un instrument muzical dezvoltă mai multe abilități cognitive de-a lungul vieții


Un studiu realizat de Universitatea din Edinburgh arată că persoanele care au studiat un instrument muzical în copilărie au avut rezultate mai bune de-a lungul vieții la un test de capacitate cognitivă. La acest studiu au participat 366 de respondenți.

Cercetătorii din Scoția au descoperit că între învățarea unui instrument muzical în copilărie și îmbunătățirea abilităților de gândire mai târziu există o legătură.

Această legătură a fost descoperită în urma unui studiu realizat de Universitatea din Edinburgh. Se pare că persoanele care cântă la un instrument muzical au avut rezultate mai bune de-a lungul vieții la un test de capacitate cognitivă decât cele care nu fac asta.

Trebuie să subliniem faptul că asocierea pe care am găsit-o între practicarea unui instrument și îmbunătățirea cognitivă pe parcursul vieții a fost mică și că nu putem dovedi că prima a provocat-o pe cea de-a doua. Cu toate acestea, în timp ce noi și alții căutăm numeroasele efecte mici care ar putea contribui la îmbătrânirea mai sănătoasă a creierului unor persoane decât a altora, aceste rezultate merită urmărite”, a declarat profesorul Ian Deary, fost director al Centrului pentru Îmbătrânire Cognitivă și Epidemiologie Cognitivă din cadrul universității.

La acest studiu au participat 366 de participanți, dintre care 117 au raportat o anumită experiență în practicarea unui instrument muzical, majoritatea în timpul copilăriei și adolescenței. Cel mai des instrument studiat a fost pianul, urmat de acordeon, cimpoi, chitară și vioară.

Participanții au fost testați cu privire la o serie de funcții fizice și mentale pe măsură ce înaintau în vârstă, inclusiv reluarea unui test standardizat de capacitate cognitivă pe care fiecare dintre ei l-a susținut la vârsta de 11 ani, care includea întrebări care necesitau raționament verbal, conștientizare spațială și analiză numerică.

Cei care refăcut testul la vârsta de 70 de ani au fost chestionați despre experiențele muzicale din timpul vieții. Echipa a folosit modele statistice pentru a căuta asocieri între experiența unei persoane care a cântat la un instrument muzical și schimbările în abilitățile de gândire ale acesteia între 11 și 70 de ani.

În urma studiului, Universitatea a susținut că descoperirile oferă noi dovezi că practicarea unui instrument muzical este asociat cu beneficii cognitive mici, dar detectabile, de-a lungul vieții, potrivit Mediafax.


Comentarii Facebook