Vreti sa plecati la munca in strainatate? Iata ce trebuie neaparat sa stiti pentru a nu fi tepuiti!

Lipsa unui loc de munca sau salariul prea mic, ii determina pe multi clujeni sa plece in strainatate. Daca vreti sa mergeti la munca in alta tara nu platiti nimic niciunei unei firme inainte de face cateva verificari minime. Asta ca sa va asigurati ca nu luati teapa. S-au inregistrat nenumarate cazuri in care oamenii au platit unei firme si cand au ajus la adresele indicate de aceasta nu era nimeni sau li s-au promis niste conditii, iar cand au ajuns acolo situatia era total diferita. Conditiile de masa si cazare fie erau proaste si li se spunea ca, de fapt acelea li se scad din sumele promise.

 

Cateva aspecte la care trebuie sa fiti atenti daca vreti sa apelati la o firma de plasare a fortei de munca in strainatate:

1. verificati pe site-ul www.itmcluj.ro daca firma este inregistrata la Inspectoratul Teritorial de Munca

2. daca recrutarea este facuta doar de o persoana, trebuie sa intrati la banuieli

3. daca recrutarea este facuta de o firma care nu are ca obiect principal de activitate plasarea fortei de munca in strainatate (cod CAEN 7810), iarasi este suspect

4. contractul de munca pe care il primiti de la angajator trebuie sa contina minimum cateva elemente:

-functia

-natura si durata angajarii

-timpul de lucru

-timpul de repaus

-programul de lucru

-salariul lunar

-datele de plata a salariului

-sporuri

-ore suplimentare, cat si cum sunt platite in caz ca se fac

-durata maxima de ore suplimentare

-concediul de odihna:durata, modul de acordare si drepturile banesti aferente acestuia

-despagubiri in caz de deces sau accident de munca

-conditiile  de cazare si masa (daca acestea va sunt promise ele trebuie sa apara in  contractul cu firma de plasare a fortei de munca)

- impozitele, pentru a evita dubla impunere, daca sunteti cetateni romani

-obligatia agentului de a asigura incheierea unui contract de munca in limba romana

-obligatiile care ii revin angajatului

-obligatia restituirii comisioanelor (partial sau total) daca firma nu reuseste sa gaseasca un loc de munca in termenul stabilit in contract

- comisionul care trebuie platit de befeciar daca renunta la servicii inainte de expirarea contractului. Nu se pot percepe alte taxe în afara celei de mediere prevazuta de legea 156/2000.

5.  cititi cu atentie orice contract inainte de a-l semna. Daca este posibil apelati chiar la un avocat inainte de a semna sau mergeti la ITM Cluj pentru a-i intreba daca este in regula totul cu firma respectiva.

Comentarii Facebook