Va ajunge uleiul de floarea soarelui un lux? Cât va costa un litru. Specialiștii preconizează scumpiri exorbitante


Preţul uleiului s-ar putea dubla până la sfârşitul acestui an, ajungând să coste chiar și 17-18 lei/litru. Fermierii estimează că vor recolta cu un milion de tone de floarea soarelui mai puţin faţă de anul trecut, în condiţiile în care cea mai mare parte a culturilor a fost afectată de seceta severă.

Cultura de floarea soarelui, afectată de secetă 

Deși este încă devreme, fermierii declanșează un semnal de alarmă. Dată fiind producția slabă de floarea soarelui, ne putem aștepta la majorări de prețuri la uleiul de floarea soarelui. Ulei care la ora actuală costă în medie 13 lei, s-ar putea scumpi cu 40%, ceea ce înseamnă că vom plăti 18 lei pe litru.

Motorina s-a dublat, produsele de protecție a plantelor au o creștere de cel puțin 200%, îngrășămintele s-au scumpit cu 500%, iar estimările pentru vânzarea semințelor de floarea soarelui sunt de 500 de dolari pe tonă, față de 330-340 dolari, cât a fost anul trecut.

Uleiul de floarea soarelui, un lux pentru cetățenii de rând

Dacă se adaugă și costurile procesării, se ajunge la transformarea uleiului de floarea soarelui într-un produs de lux.

Fermierii susțin că prețurile foarte mari la ulei se vor resimți din luna septembrie, după recoltarea de floarea soarelui. Cererea de pe piata va dicta preturile, iar rezultatele pot fi usturatoare pentru buzunarele noastre. În plus, Ucraina, care cultiva floarea soarelui pe o suprafață de 9 milioane de hectare, egala cu suprafață agricolă totală a țării noastre, cel mai probabil nu va face export, notează Antena3.


Comentarii Facebook