Un nou mall în Mărăști și sute de apartamente ridică semne de întrebare! Va sugruma traficul complet pe Câmpul Pâinii și Plevnei? - FOTO


Un dezvoltator imobiliar de primă mână din România vrea să ridice un nou mall, pe terenul pe care acum este o fabrică de gresie și faianță, din Mărăști. 

Întrebarea pe care și-o pun specialiștii consultați de Știri de Cluj este dacă traficul va suporta încă un mall, într-o zonă în care sunt drumuri cu o bandă pe sens. 

Vorbim acum despre o investiție anunțată de Prime Kapital, pe un terenul fabricii Cesarom. Între străzile Plevnei și Câmpul Pâinii, pe un teren uriaș ar urma să apară un mall de 73.000 de mp și apartamente, până în 2026. Investiția este una enormă, 120 de milioane de euro, dar și deranjul în trafic va fi pe măsură. Mărăștiul este și așa extrem de aglomerat, iar un mall va aduce multe mașini în zonă. Pe lângă centrul comercial, acolo vor fi făcute și birouri și apartamente. 

Proiectul nu a fost încă expus public în Cluj-Napoca, pentru a vedea care sunt părerile autorităților locale și ale experților în urbanism. 

Surse din cadrul comisiei de Urbanism susțin că avizarea este problematică, ideile trebuind să fie adaptate specificului zonei. Primăria Cluj-Napoca vrea să facă un culoar de mobilitate pe strada Câmpul Pâinii, care să treacă la nivel de bulevard, dar până atunci mai e mult, pentru că nu s-a terminat nici studiul de fezabilitate.

Cine este Prime Kapital

Prime Kapital a intrat în 2018 pe piața dezvoltărilor rezidențiale din România. Planurile sunt de a da în folosință, în toată țara, până în 2029, 11.000 de apartamente, cu o valoare a investițiilor estimată să atingă 1 miliard de euro.

Investitorul MAS Real Estate, listat la Bursa din Johannesburg, și Prime Kapital au pus mâna pe terenuri strategice din toată țara, inclusiv pe cel al fabricii Cesarom, din Cluj-Napoca. Pe acest teren, ei plănuiesc să ridice 1500 de apartamente și spații de birouri, deci un adevărat cartier, care trebuie racordat la trafic. 

Decizia este în mâinile a doi oameni Martin Slabbert și Victor Semionov, care au pus și bazele NEPI, investitorul imobiliar cu cel mai valoros portofoliu din România.

Sanex a fost înființat în 1970, iar acum se mută

Compania Sanex a fost înființată în anul 1970, sub numele de "Întreprinderea de Materiale de Construcții Ceramice Sanex" la Cluj-Napoca.

În 1990, Sanex a devenit societate pe acțiuni, iar din aprilie 2004 acționar majoritar a devenit grupul Lasselsberger din Austria, unul din primii 10 producători de plăci ceramice din Europa.

Presiunea imobiliară, tentația unor profituri enorme, dar și faptul că fabrica este ”sugrumată” de traficul tot mai intens și lipsa infrastructurii de transport, i-a determinat pe austrieci să vândă. 

Comentarii Facebook