Un clujean a ÎNVINS OTP Bank în justiție. Creditul în FRANCI ELVEȚIENI i-a fost majorat prin clauze abuzive

 

Un clujean a reușit să câștige un proces cu OPT Bank și să demonstreze că banca i-a majorat prin clauze abuzive un credit în franci elvețieni. 

 

În 17.12.2007, Mihai Pavel a luat un credit de nevoi personale de 60.000 de CHF de la OTP Bank România SA, sucursala Agenția Cipariu - Cluj, pe o perioadă de 240 de luni. ”În baza acestui contract, dobânda curentă stabilită de comun acord a fost de 5,7%, stabilită în formă procentuală ca rată anuală de dobândă. În cursul lunii mai 2008, reclamantul a primit o notificare prin care a fost înștiințat asupra majorării dobânzii la nivelul de 6,99% pe an, cu motivarea creșterii dobânzilor de referință pe piața financiar-bancară”, se arată în sentința Judecătoriei. 

 

Clujeanul a cerut OPT să justifice ”în mod concret această majorare. Instituția pârâtei a indicat următorii parametrii: ”creșterea costurilor de finanțare, fluctuația cursului de schimb a dobânzii de pe piața bancară”, nici unul dintre acești parametri neregăsindu-se în contractul de credit încheiat între părți. Urmare a intrării în vigoare a OUG nr. 50/2010 OTP Bank a propus clientului semnarea unui act adițional în care dobânda să fie formată din marjă fixă 6,24% + nivelul indicelui LIBOR 3L, afirmând că în conformitate cu prevederile articolului 95 din OUG  nr. 50/2010 contractul a fost aliniat la rigorile prevederilor ordonanței. Cosumatorul a declinat oferta băncii”, explică instanța.

 

Magistratul de la Judecătoria Cluj-Napoca a citat articolul 4 din legea 193/2000, care prevede că o clauză contractuală care nu a fost negociată direct cu consumatorul este considerată abuzivă dacă creează în detrimentul consumatorului și contrar bunei-credințe un dezechilibru semnificativ între drepturile și obligațiile părților. 

 

În contractul de credit, banca a menționat că își rezervă dreptul de a modifica dobânda în funcție de valoarea ”dobânzii de referință pe fiecare valută fără a exista consimțămâtul împrumutatului. Noul procent de dobândă se va aplica la soldul creditului rămas de rambursat”.

 

Instanța a obligat OPT Bank să modifice dobânda aplicată clietului după cum urmează: ”se vor preciza elementele componente ale dobânzii și a cuantumului acestora la marja fixă a băncii de 2,945 + LIBOR CHF 3M și se va indica modalitatea de modificare a dobânzii ca fiind exlusiv în funcție de indicele de referință LIBOR CHF 3M, cu mențiunea că marja băncii este fixă., neputând fi modificată decât prin acordul scris al părților, modificarea dobânzilor urmând a se produce atât în sens crescător, cât și sens descrescător, în funcție de variațiile indicelui de referință LIBOR.

 

Obligă pârâtele să recalculeze pe viitor (cu aplicarea de la data cererii introductive) nivelul dobânzii percepute reclamantului în temeiul Contractului de credit după următoarea formulă: marja băncii fixa în valoarea avută în vedere la încheierea contractului de credit, respectiv 2,945 puncte, plus valoarea indicelui de referință LIBOR CHF la trei luni.

 

Obligă pârâtele să restituie reclamantului suma de 9.764,88 CHF în echivalentul în lei la cursul BNR la data plății efective, plus dobânda legală aferentă acestei sume”, a decis Judecătoria. 

 

Sentința Judecătoriei Cluj Napoca a rămas irevocabilă, la finele anului 2014, printr-o decizie de confirmare pronunțată de Tribunalul Comercial Cluj, care a decis să respingă recursul OTP Bank ca insuficient timbrat.

 

Citiți AICI sentința pe larg.

Comentarii Facebook