Trenul ULTRAMODERN care va circula pe ruta Cluj - Oradea a ajuns in țară. Merge cu 200 kmh. VIDEO Interior/Exterior


Se numește Coradia Stream, și va fi testat timp de cinci luni înainte de a se da comanda finală pentru cele 37 de unități contractate de statul român cu producătorul Alstom. 

Garnitura a ajuns la Episcopia Bihor, unde a sosit din Cehia transportată de către operatorul LTE Hungária Kft. Este al doilea model care ajunge în țară, primul fiind adus la București, iar destinația este centrul de testare de la Făurei.

Trenul poate circula cu 200 de kilometri la oră, însă nu o va face pe rețeaua existentă în țara noastră. Un astfel de tren va fi introdus pe noua rețea de cale ferată care leagă Oradea de Cluj-Napoca. Momentan acest tronson de peste 90 de kilometri este în lucru, însă la finalizarea lucrărilor pe aici se va putea circula cu peste 160 de kilometri la oră.

”Lucrările vizează creșterea vitezei la maximum 120 km/h pentru trenurile de marfă și 160 km/h pentru trenurile de călători, mărirea capacității de transport și implementarea normelor STI, în special în ceea ce privește sarcina pe osie de 22,5 tone, gabaritul de încărcare, lungimea liniilor din stații și facilitățile pentru persoanele cu dizabilități în stații”, transmite CFR Călători.

Cele 37 de trenuri electrice inter-regionale (RE-IR) Coradia Stream vor conecta Bucureştiul cu principalele centre urbane ale ţării. De asemenea, vor facilita şi conexiunile inter-regionale, contribuind la asigurarea mobilităţii, scăderea timpilor de călătorie şi îmbunătăţirea nivelului general al serviciilor publice prestate pentru transportul public pe calea ferată.

Rutele ce vor fi deservite de ramele electrice de lung parcurs sunt: Bucureşti Nord – Constanţa, Bucureşti Nord – Braşov – Arad – Timişoara, Bucureşti Nord – Braşov – Cluj, Bucureşti Nord – Braşov – Deda – Cluj, Bucureşti Nord – Braşov, Bucureşti Nord – Iaşi, Bucureşti Nord – Suceava, Bucureşti Nord – Galaţi, Bucureşti Nord – Craiova – Târgu Jiu – Petroşani – Simeria, Bucureşti Nord – Craiova – Timişoara – Arad, Cluj – Timişoara, Cluj – Suceava – Iaşi.

Valoarea totală a contractului pentru achiziţia celor 37 de unităţi electrice multiple şi serviciile de mentenanţă aferente acestora pentru o perioadă de 15 ani se ridică la un total de 2,42 de miliarde de lei, fără TVA. Finanţarea proiectului este asigurată din fonduri europene nerambursabile şi de la bugetul de stat.Comentarii Facebook