Tot ce trebuie să știi despre alocația europeană pentru copii. Cine o poate primi și cum?


Alocația europeană pentru copii poate fi accesată de o categorie de români din cadrul Uniunii Europene. Află dacă te încadrezi și care sunt modalitățile prin care poți beneficia de aceste sume de bani de la stat.

Cine beneficiază de alocația europeană pentru copii?

Alocația europeană este menită să suplinească asigurarea securității sociale pentru salariați și membrii familiei acestora. Condiția principală pentru ca aceste venituri să fie obținute este ca persoanele să aibă reședința într-un stat membru al Uniunii Europene și să desfășoare activități salariale sau independente în cadrul acestuia. Practic, părinții copiilor care lucrează legal pe teritoriul UE pot beneficia de aceste venituri. Dacă aceștia desfășoara activități în afara granițelor României, în unul dintre statele membre ale Uniunii vor obține alocația europeană pentru copiii lor. De asemenea, nu contează dacă minorii se află sau nu împreună cu părinții lor pe parcursul activităților salariale.

Valoarea alocației europene este stabilită de către fiecare stat membru în parte și puteți intra în posesia ei dacă apelați la serviciile instituției care se ocupă cu plata prestațiilor familiale din țara respectivă. Acestea sunt organizate în mod diferit în funcție de fiecare țară. România are Agenția Națională pentru Prestații Sociale precum și Agențiile Județene pentru Prestații Sociale, la nivel local.

Care sunt actele necesare pentru obținerea alocației europene?

Pentru a beneficia de alocația europeană va fi nevoie să depuneți formularul E411, în dublu exemplar, completat în secțiunea A, la instituția care se ocupă cu plata prestațiilor familiale din țara în care vă desfășurați activitatea. Acest formular reprezintă o cerere de informații cu privire la dreptul pe care îl aveți la prestații familiale în statul de reședință. Ulterior completării integrale a formularului E411 și depunerii sale la instituția responsabilă se va efectua plata alocației. Totuși, între data depunerii formularului și plata propriu-zisă poate exista o diferență de timp. Factorii de care depinde plata alocației sunt corectitudinea datelor din formular precum și perioada în care instituția obține informații de la alte instituții abilitate. Indiferent care este statul competent, procedura de obtinere a „alocației” este aceeași: completarea formularului E411.

Totuși, există o regulă privind prioritatea obținerii unor astfel de venituri sociale. În mod normal, țara care este responsabilă pentru plata unor astfel de prestații este țara în care lucrați sau desfășurați activități independente. Dacă beneficiați de astfel de drepturi în două țări, responsabilitatea de plată revine statului în care locuiesc copiii și în care lucrează unul dintre părinți. În situația în care nu locuiți în țara în care se află și copiii, veți beneficia de veniturile din țara în care acestea sunt cele mai ridicate.


Comentarii Facebook