Tinerii preferă să lucreze online mai mult decât fizic. Angajator: „Ce va fi peste ani, dacă toți fac muncă online?”


Tot mai mulți tineri din România preferă să lucreze online. Din acest motiv mulți patroni se plâng că nu mai găsesc persoane dispuse să lucreze într-un domeniu care necesită prezența fizică la muncă, precum tâmplăria.

O parte dintre tinerii care lucrează pe piața muncii acceptă să muncească ilegal. Potrivit unui studiu, 2 din 10 tineri cu vârsta cuprinsă în 16 și 34 de ani spun că au lucrat „la negru”, iar 1 din 10 a primit salariu în plic suplimentar față de cel din contractul de muncă. Mai mult, 16% au lucrat mai multe ore decât aveau în contract, potrivit Digi24.

Această înțelegere nu se mai poate respecta atunci când vorbim de fapt despre un dezechilibru între cât muncește el, tânărul respectiv, și cum ajunge să fie remunerat. Apare stresul la job, apare instabilitatea, apare teama că poate nu ai un contract de muncă, dar te îmbolnăvești și nu mai poți ajunge la spital și beneficia de asigurările medicale.  Odată cu acumularea experienței profesionale, tinerii încep să aibă pretenții financiare și își doresc un contract nedeterminat ce le oferă stabilitate pe termen lung.”, explică Aida Chivu – specialist resurse umane.

Odată cu acumularea experienței profesionale, tinerii încep să aibă pretenții financiare și își doresc un contract nedeterminat ce le oferă stabilitate pe termen lung.

Acestea au fost condițiile noastre ca și cultură a muncii, că trebuie să muncim mult din greu și pe bani puțini. Problema este că fiecare generație a mai curățat un pic din această cutumă și încet, încet tinerii ăștia au ajuns în punctul în care ei înțeleg că nu trebuie să murim pe birou.  Și în timp ce pretențiile tinerilor cresc, angajații se plâng că nu au pe cine să angajeze.”, adaugă Andra Pintican – specialist în resurse umane.

Și în timp ce pretențiile tinerilor cresc, angajații se plâng că nu au pe cine să angajeze.

La noi în zona de producție, mobilă și mobilier tapițat sunt pe cale de dispariție persoanele care au o bază în acest domeniu. Stau și mă întreb ce se va ajunge peste 5-10 ani de zile, dacă toată lumea face câte o activitate în online. Cine mai muncește? Cine mai face lucrurile fizic?”, spune Traian Ispasiu – antreprenor.

Comentarii Facebook