Vineri 31 Martie

Taxe mai mari pentru români, cerute de Consiliul Fiscal. Vezi la ce ar putea crește TVA


Consiliul Fiscal, organism al statului cre oferă sfaturi guvernanților în privința politicii economice, sugerează Executivului să crească taxele că este nevoie de o mărire la bugetul de stat. 

Un grup de lucru din cadrul Consiliului Fiscal a făcut o analiză și vine cu un rezultat pe care economiștii l-au anticipat deja

Concluzia este aceea că Guvernul nu mai are încotro și trebuie să crească taxele pentru că e imposibil să mai reducă cheltuielile în perioada următoare. În plus, Consiliul Fiscal face și o recomandare de taxe care ar putea fi crescute în perioada următoare și care ar putea să aducă aproximativ 1,5% la bugetul de stat din PIB.

România este pe ultimul loc în UE în ceea ce privește colectarea taxelor și impozitelor la bugetul de stat, cu o medie de 28% față de media europeană de 40%.

Ar mai putea fi introduse și alte taxe

De exemplu, ar putea fi introdusă o nouă taxă, să fie impozitat câștigul obținut din vânzarea bunurilor imobile sau să fie stabilită o bază de impozitare pentru contribuțiile la sistemul social de asigurări de sănătate, la nivelul tuturor veniturilor.

Cei de la Consiliul Fiscal mai vin cu o idee: să fie diminuat plafonul pentru care activitatea poate fi impozitată pe norme pe venit de la 100.000 de euro la 20.000 de euro. Tot ei mai spun că ar trebui eliminate toate scutirile fiscale pentru persoanele fizice, pentru IT-iști de exemplu, cei care nu plătesc un impozit pe venit ca restul angajaților.

Produse pentru care se percepe TVA redus de 9% și 5%

România are o cotă standard de TVA de 19% (redusă de la 20%, din 2017), dar și următoarele cote reduse:

  • 9% pentru alimente, inclusiv băuturi nealcoolice, destinate consumului uman și animal, medicamente de uz uman și veterinar, proteze și produse ortopedice;
  • 5% pentru – printre altele, manuale, cărți, accesul la muzee, parcuri de distracție, cinematografe, săli de sport, livrarea de locuințe (în anumite condiții, destul de restrictive și cu impact limitat), dar și la cazare în hoteluri și serviciile de restaurant și catering, alimente eco, lemn de foc sau energie termică, în sezonul rece. 

Din această listă, Guvernul ar putea să aleagă produse la care să majoreze TVA, mai spune Consiliul Fiscal.


Comentarii Facebook