Taxa de acces pe autostrazile din Romania! Guvernul vrea sa ia mai multi bani de la romani


Taxa ce va fi perceputa pentru folosirea autostrazilor din Romania va fi stabilita printr-un document ce a fost discutat si aprobat miercuri, 20 octombrie. Astfel, se va ajunge in situatia ca romanii sa plateasca patru taxe pe dumuri.

Pa langa actuala taxa pe rovignieta, romanii vor plati si taxa de autostrada, anunta Mediafax. Totul a fost reglementat de catre Guvern, dar valoarea taxei nu a fost anuntata de catre guvernanti.

In Romania sunt acum 320 de kilometri de autostrada, iar in urmatorii ani ar urma sa mai fie construiti inca 373 de kilometri prin Programul Operational Sectorial Transport (POS-T).

Acum, soferii platesc ma multe taxe pe drumuri: impozitul pe masina, taxa de import, rovinieta, acciza pe carburant, tariful de trecere la podurile dunarene.

"Ministerul Transporturilor considera necesar introducerea unui sistem de taxare a accesului la autostrazile din Romania in paralel cu sistemul existent al rovinietei. In scopul minimizarii efectelor asupra aplicatiilor la Comisia Europeana pentru finantarea din Fondul de coeziune, pentru autostrazile finantate prin intermediul POS-T se va urmari ca valoarea fondurilor obtinute sa nu produca venituri nete, deci sa acopere doar cheltuielile de operare si intretinere", precizeaza Ministerul Transporturilor in documentul avizat miercurea trecuta.

Fostul ministrul al Transporturilor, Radu Berceanu, declarat ca pentru folosirea autostrazilor ar trebui percepute taxe de 3-4 euro pe kilometru, iar banii sa fie folositi pentru intretinerea drumurilor.

Comentarii Facebook