Taxa auto incalca normele Uniunii Europene! Emil Boc trebuie sa o modifice


Taxa auto din Romania incalca legislatia europeana, a aratat Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene (CJUE). Guvernul trebuie sa o modifice.

Nebunia a fost declansata de un sofer din Sibiu care a dat in judecata statul pentru a-si recupera taxa de prima inmatriculare. Tribunalul Sibiu a solicitat Curtii Europene de Justitie (CEJ) sa precizeze daca aceasta taxa corespunde legislatiei europene, iar raspunsul a fost negativ, deoarece produce un dezavantaj la vanzarea masinilor second-hand din alte state pe teritoriul Romaniei.

Sibianul si-a cumparat, in iulie 2008, o masina second-hand din Germania, cu pretul de 6.600 de lei. Masina, din 1997, avea o capacitate cilindrica de 2.155 de centimetri cubi si standard de poluare Euro 2. Pentru a o inmatricula, barbatul a platit o taxa de poluare de 7.595 de lei. El a invocat in instanta faptul ca taxa este aplicata numai vehiculelor second-hand importate din alte state, nu si masinilor second-hand deja inregistrate in Romania si revandute.

Ministerul Mediului si-a insusit recomandarile (CEJ) si a prezentat Guvernului o nota prin care propune madificarea taxei.

Potrivit Mediafax, purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, a precizat ca Executivul pregateste o solutie legislativa in conformitate cu decizia CEJ.

Taxa de poluare auto a fost introdusa de Guvern in luna aprilie 2008. Aceasta este calculata in functie de datele tehnice ale fiecarei masini in parte, pe baza capacitatii cilindrice si emisiilor de dioxid de carbon.

Comentarii Facebook