Studiu al Guvernului României: O familie cu un copil poate trăi rezonabil cu 2.600 de lei


Autorităţile măresc într-o veselie lefurile bugetarilor, pentru că aceștia nu se descurcau cu salarii de 3000 - 4000 de lei, dar au aruncat pe piață un studiu halucinant, în care se arată că traiul rezonabil al unei familii cu doi părinţi şi doi copii, care locuiesc la oraş, poate fi asigura cu numai 2.600 de lei pe lună, în timp ce o familie de la ţară are nevoie de 2.100 de lei.

Calculul a fost făcut public de Comisia de Insolvenţă la Nivel Central, în urma unui studiu realizat de un grup de lucru constituit din reprezentanţi din următoarele instituţii: Ministerul Muncii, Institutul Naţional de Cercetări Economice ”Costin C. Kiriţescu”, Academia Română, Comisia Naţională de Prognoză, Institutul Naţional de Cercetare Ştiinţifică în Domeniul Muncii şi Protecţiei Sociale, Institutul de Cercetări pentru Calitatea Vieţii al Academiei Române, Institutul Naţional de Statistică şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, citat de adevărul.ro.

Studiul calculează coşul minim de consum al unei familii de români de la oraş şi de la ţară, respectiv sumele esenţiale de care ar avea acestea pentru a putea duce un trai rezonabil. Datele sunt comparate, de asemenea, cu estimările Institutului Naţional de Statistică.

De exemplu, potrivit studiului, o familie cu doi părinţi activi şi cu doi copii în întreţinere de la oraş au nevoie de numai 2.600 de lei pentru lună pentru a duce un trai decent. Aproape jumătate din bani (1.069 lei) s-ar duce pe mâncare şi băuturi, pentru facturi privind locuinţa, apa, electricitatea, gazele şi alte servicii ar fi necesari 405 lei, iar familia ar cheltui numai 132 lei pentru sănătate şi numai 53 lei pentru educaţie şi cultură. Din suma totală, familia ar mai putea să facă şi economii, de 235 lei.

Spre comparaţie, estimarea INS este că familia are nevoie de o sumă chiar mai mică, de 2.299 lei.

În ceea ce priveşte o familie cu doi părinţi activi şi cu doi copii în întreţinere de la ţară, studiul arată că ei au nevoie de numai 2.100 de lei pe lună, urmând să cheltuiască numai 797 lei pe mâncare şi băutură, numai 259 lei pe cheltuieli privind locuinţa şi alte facturi, 57 lei pe educaţie şi cultură, numai 36 lei pe sănătate şi vor economisi câte 192 lei pe lună.

Potrivit documentului, valoarea coşului minim lunar de consum diferenţiată pentru debitorul care trăieşte în mediul urban şi membrii familiei sale este:

a) 797 lei pentru fiecare adult

b) 587 lei pentru fiecare copil cu vârsta de peste 14 ani

c) 419 lei pentru fiecare copil cu vârsta de până la 14 ani

Valoarea coşului minim lunar de consum diferenţiată pentru debitorul care trăieşte în mediul rural şi membrii familiei sale este:

a) 664 lei pentru fiecare adult

b) 473 lei pentru fiecare copil cu vârsta de peste 14 ani

c) 339 lei pentru fiecare copil cu vârsta de până la 14 ani. 

Un alt studiu realizat în 2018, de Syndex, Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii şi Fundaţia Friedrich Ebert Stifung, arăta că un coş minim de consum pentru un trai decent în România nu poate fi asigurat fără 6.762 lei pe lună pentru o familie de doi adulţi şi doi copii, în mediul urban, luând în calcul că unul dintre copii are 12-14 ani, iar celălalt 8-10 ani.

image-2019-01-16-22916107-41-structura-cheltuielilor.jpg

Comentarii Facebook